*Nettavisen* Nyheter.

Blair vil også granske Irak-krigen

Foto: (AFP)

Tony Blair ser ikke ut til å slippe unna en gjennomgang av etterretningen som førte til Irak-krigen. Tirsdag kunngjør han trolig en slik granskning.

03.02.04 13:27

President George W. Bush bekreftet mandag at en uavhengig kommisjon i USA skal granske etterretningen som lå til grunn for krigen i Irak, og nå ser det ut til å gå samme vei i Storbritannia.

Statsministeren kommer til å foreta en formell kunngjøring av en slik granskning i forbindelse med at han skal vitne for en komité av høytstående parlamentarikere tirsdag, opplyser en regjeringskilde til Reuters.

- Diktert fra USA
Det helt sentrale argumentet USA og Storbritannia brukte for å gå til krig var at Irak hadde kjemiske og biologiske masseødeleggelsesvåpen. Men hittil har verken FN-inspektørene som var i Irak før krigen eller USAs egne inspektører funnet slike våpen.

Så langt har statsminister Blair motsatt seg en granskning av etterretningen om Iraks våpenprogrammer, men flere kommentatorer mener det faktum at Bush nå godtar en granskning av Irak-etterretningen, tvinger Blair til å gjøre det samme.

- Jeg mener det er ydmykende at vi nok en gang bare er et ekko av USA, sier den tidligere bistandsministeren Clare Short, som i fjor trakk seg fra stillingen fordi hun var uenig i Blairs Irak-politikk.

Hun får støtte fra Liberaldemokratenes utenrikspolitiske talsmann Menzies Campbell.

- Washington dikterer nå den politiske dagsordenen i Storbritannia, sier han.

Også det konservative opposisjonspartiet i Storbritannia var kjapt ute med å kreve at Blair må sette i gang en uavhengig granskning.

"Oppriktig uavhengig"
President George W. Bush bekreftet mandag at han vil oppnevne en uavhengig kommisjon på minst ni medlemmer som skal granske Irak-etterretningen.

- Jeg vil sette ned en uavhengig kommisjon som skal analysere hvor vi står, og hva vi kan gjøre bedre i kampen mot terror, sa president Bush etter et regjeringsmøte mandag.

I et åpent brev til presidenten krever representanter for det demokratiske partiet i Kongressen at kommisjonens arbeid blir en oppriktig uavhengig granskning av Irak-materialet.

- Denne kommisjonen bør gis uavkortet adgang til alt, heter det i brevet, hvor demokratene også gjør det klart at Bush vil gjøre en stor feil dersom han personlig utpeker hvem som skal lede kommisjonen.

Bush har ikke oppgitt når kommisjonen skal legge fram sin rapport, men ifølge kilder i Det hvite hus kommer det først til å skje i god tid etter valget i november.

Presidenten sier han vil ta direkte kontakt med den tidligere lederen for de amerikanske våpeninspektørene i Irak, David Kay, som har sagt at det ikke eksisterte lagre av ukonvensjonelle våpen i Irak i forkant av den amerikanske invasjonen i mars i fjor.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag