*Nettavisen* Nyheter.

Blandet tsunami-mottakelse for Petersen

Flere ofre og pårørende etter tsunamikatastrofen reagerer på at Jan Petersen (H) skal representere norske myndigheter under markeringen i Thailand 2. juledag.

20.12.05 12:26

Tidligere utenriksminister Jan Petersen er den som for mange står som den store syndebukken for regjeringens håndtering i tiden etter tsunamikatastrofen. Han ble slaktet av Reinås-utvalget og de pårørende for manglende rutiner for krisehåndtering og svak oppfølging i forhold til de pårørende.

Mange sinte
Når de norske pårørende samles til minnemarkering i Khao Lak 2. juledag, vil Petersen være til stede. Det går ikke upåaktet hen, selv ikke ett år etter tragedien som krevde 84 norske liv.

- Meldingen om Petersens tilstedeværelse er møtt med blandede følelser. Det er fremdeles en del mennesker som er ganske sinte etter behandlingen de fikk i begynnelsen av katastrofen, sier Christoph Wernersen, leder for Nasjonal Støttegruppe etter Flodbølgekatastrofen, til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro

- Motstridende følelser
Wernersen sier støttegruppen ikke har kommet med en offisiell uttalelse rundt Petersens tilstedeværelse, men legger ikke skjul på at det har vært et vanskelig tema for styret.

- Jeg vet at Petersen tok hendelsen hardt innover seg. Han hadde et system som var vanskelig å sitte på toppen av, men det unnskylder ikke en del av de uttalelsene han kom med i ettertid. Men nå vet vi også mye av bakgrunnen for at det gikk galt, så vi i støttegruppen er nok noe mildere stemt enn de som har sittet hjemme og hatt lite med dette å gjøre i etterkant, sier Wernersen.

Personlig sier Wernersen at han ikke helt vet hva han selv skal mene om Petersens tilstedeværelse.

- Det er veldig motstridende følelser ute og går for min egen del.

Ønsket å reise
I disse dager jobber Støttegruppen med program for minnemarkeringer både i Norge og på Thailand 2. juledag. Den nye utenriksministeren, Jonas Gahr Støre (Ap), vil delta på markeringen på Akershus festning. Jan Petersen er offisiell utsending til Thailand og skal representere sin arvtaker i Utenriksdepartementet.

- Jeg har ikke hørt noe om at folk reagerer på at jeg skal delta i Thailand før dere nevner det nå. Derfor ønsker jeg ikke å si noe i forhold til det, sier Jan Petersen til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at han selv ytret ønske om å reise da forespørselen kom.

- Jeg synes det var en naturlig ting å gjøre. Det var en svært viktig del av min arbeidsdag det første halvåret etter katastrofen, sier Petersen.

- Vært med meg hele tiden
Som utenriksminister besøkte Jan Petersen Thailand og Khao Lak kort tid etter katastrofen. Inntrykkene fra templene med flere tusen lik og møtet med pårørende og overlevende har satt dype spor i høyremannen.

- Hvordan har dette siste året vært for deg personlig, med tanke på tsunamien?

- Det er klart at det har påvirket meg personlig. Det er en av de viktigste grunnene til at jeg ønsker å reise ned. Det har vært med meg hele tiden, sier Petersen.

- Hvordan vil det blir å komme tilbake?

- Det blir vanskelig å forestille seg på forhånd. Jeg må se hvordan det er der nede nå, i forhold til sist, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.