*Nettavisen* Nyheter.

Blankt nei til Røde Kors

Israelske myndigheter sa blankt nei til alle nødhjelpsforespørslene fra Røde Kors mandag. - Meget alvorlig, sier statssekretær Raymond Johansen.

07.08.06 14:55

- Situasjonen er helt fortvilt. For andre gang har vi fått avslag på samtlige forespørsler om å sende nødhjelpskonvoier ut i Sør-Libanon, sier Knut Kaspersen, som er delegasjonssjef for Røde Kors i Libanon, til TV 2 Nettavisen.

Han mener dette er svært alvorlig, og får støtte fra statssekretær i utenriksdepartementet, Raymond Johansen.

- Dersom dette er riktig, er det meget alvorlig. Å nekte humanitær hjelp til dette området er et meget alvorlig brudd på internasjonal humanitær rett, sier Raymond Johansen.

Les dagbok: Dette er et helvete

Han mener Israel snarest må få orden på kommunikasjonen, og gi Røde Kors den tilgangen til kriseområdene de har krav på.

- Det viktige for meg har vært å understreke den humanitære støtten og umiddelbart kreve tilgang for de aller svakeste og lidelsene de blir utsatt for, sier han.

Nekter nødhjelp
Dermed nekter Israel Røde Kors å levere ut nødhjelp til de landsbyene som trenger det mest. Samtidig kom nyheten om at den siste broen over Litani-elven ble tatt ut av et israelsk flyangrep mandag. Dermed har man mistet den siste skikkelige muligheten til å frakte humanitærhjelp inn til Tyr, melder Reuters.

- Det gjør at man har mistet den siste livsnerven, det siste strået om å få ordentlig hjelp inn til Libanon. Nå er det bare små veier med begrensingen på vekt som er igjen. Det er et logistisk mareritt, sier Kaspersen.

En rekke nødhjelpsorganisasjoner står nå uten mulighet til å få inn forsyninger. Røde Kors har fortsatt lagre med det mest nødvendige, men også de ser at reservene minker.

Har reserver
- Heldigvis har vi lagre med mat og forsyninger, så vi klarer oss på et vis. Men det er ikke tvil om at situasjonen er hundre prosent prekær, sier Kaspersen.

Også sent sist uke ble Røde Kors nektet å gjennomføre noen av sine planlagte konvoier.

- Det er veldig frustrerende. Vanligvis møter vi en skikkelig respekt for emblemet og arbeidet vi gjør, men her har respekten vært noe dårligere. Hver dag legger vi inn mellom 12 og 14 forespørsler, og stort sett får vi innvilget mellom fire og seks. Bare en gang før har vi blitt nektet alle, sier han.

Møtte Johansen
Søndag møtte han statssekretær Raymond Johansen i Beirut. Kaspersen benyttet sjansen til å gi beskjed om hvordan hans organisasjon opplever hverdagen i Libanon.

- Han var lydhør, og lovde at han skulle ta dette opp med dem han møter på sin reise, sier Kaspersen.

Raymond Johansen møtte mandag Libanons Faoud Siniora og flere ministre i regjeringen. Mandag ettermiddag reiser han mot Israel og de palestinske områdene via Kypros.

- Rart
Bombingen av Beirut har nå pågått nesten siden stridighetene startet 12. juli. Knut Kaspersen har bodd i byen de tre siste årene, og kan fortelle om voldsomme forandringer.

- Jeg har god utsikt til områdene i Sør-Beirut fra der jeg bor, og det ser helt forferdelig ut. Jeg har også vært inne i områdene, og synet en møter er sjokkerende. Det er rart å se hvor massive ødeleggelsene er. Nå har bensinreservene så godt som runnet ut, og folk må stå timesvis i kø for å få drivstoff. Rasjoneringen har startet, og hver bil får bare kjøpt 18 liter. Men da må man vente lenge, sier Kaspersen.

Kjøper sykkel
Selv vurderer han å få tak i en sykkel for å komme seg i mellom.

- Men spørsmålet er jo hvordan Libanon skal klare å håndtere denne situasjonen den dagen stridighetene er over. Man snakker om nærmere en million som er på flukt, og når man ser de voldsomt store utfordringene en får med å bygge opp infrastrukturen igjen, så skjønner man at det nesten er en umulig oppgave, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.