Gå til sidens hovedinnhold

- Blåste opp dødstall i Qana

Organisasjonen Human Rights Watch mener at 28 mennesker ble drept i angrepet på Qana, ikke 56 som først meldt.

Onsdag stilte Human Rights Watch spørsmål ved tapstallene fra angrepet på Qana. Den internasjonale organisasjonen ramset opp de 28 kjente omkomne fra angrepet, og la til 13 som er savnet, men fortsatt er gapet mellom de tallene og de 56 man hevder ble drept, for stort.

Spriket blir forklart med at bare ni som hadde søkt tilflukt i bygningen overlevde, men at så mange som 22 rømte før angrepet startet. Organisasjonen tar nå til orde for en internasjonal gransking av hendelsen.

-Hizbollah brukte sivile i Qana
Rapporten den israelske hær har presentert etter massakren i Qana konkluderer med at Hizbollah brukte sivile som skjold.

Dødstallene som har versert verden rundt i etterkant av bombingen av byen i Sør-Libanon, er 56 sivile - mer enn halvparten av dem barn.

Israel Defence Force (IDF) innrømmer nå at de bombet feil hus, men anklager Hizbollah for med vilje å ha brukt sivile som skjold, melder AP.

Tidlig søndag morgen angrep israelske fly et leilighetskompleks i Qana. Huset kollapset, og redningsarbeidere jobbet i timesvis med å dra ut likene til de sivile ofrene. Hele det internasjonale samfunnet reagerte med avsky, og presset Israel til å innstille flyangrepene mot området i 48 timer, og økte presset mot Israel for å få dem til å godta en våpenhvile.

- Ville ikke gjennomført angrepet
I en kunngjøring, der rapporten som IDF har laget ble oppsummert, sa det israelske forsvaret at de ikke visste det var sivile i bygningen.

- Hadde vi hatt den informasjonen ville vi ikke gjennomført angrepet, står det i kunngjøringen.

Bombingen skal ha fulgt de vanlige retningslinjene for å angripe mistenkelig bygninger i landsbyer som sivile har blitt bedt å evakuere av Israel. Kunngjøringen gjorde det klart at Israel mener Hizbollah bruker sivile bygninger i landsbyer til å lagre våpen, og til å gjemme seg i etter at man har skutt ut raketter. Ifølge IDF har flere enn 150 raketter blitt skutt ut fra Qana og det omliggende området siden 12. juli.

Unnskylder tapene
Som en følge av hendelsen skal IDF nå gjennomgå retningslinjene de bruker.

Stabssjefen i IDF, generalløytnant Dan Halutz, unnskylder for tapene av sivile liv, men anklagde Hizbollah for å bruke: «Sivile som menneskelige skjold, og operer fra sivile landsbyer og infrastruktur.»

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken