RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble hengt ut som fristerinne

Sist oppdatert:
Helge Fossmo sendte henne sex-noveller på SMS, kalte henne blond og bitch, mens menigheten hengte henne ut som fristerinnen som ledet pastoren til synd. Les hele Sara Svenssons forklaring her.

Sara Svensson forklarte seg mandag om det som skjedde da hun drepte Alexandra Fossmo og forsøkte å drepe Daniel Linde i januar i år. Pastor Helge Fossmos forsvarer, Ola Nordström, kryssforhørte Svensson mot slutten av dagen.

Han sier til TV 2 Nettavisen at han klarte å svekke Svenssons troverdighet med sine spørsmål.

Ola Nordström
Ola Nordström

- Hennes forklaring er først og fremst svekket fordi hun ikke fortalte sannheten om menighetens syn på hennes forhold til Helge Fossmo, sier Nodström til TV 2 Nettavisen.

Sara Svenssons forklaring mandag:
Del 7, kl. 14.30-15.45: - Jeg vil tilbake til Knutby
Del 6, kl. 14.00 - 14.25: - Fortsatt svak for Helge
Del 5, kl. 13.30 - 14.00: - Har fortsatt makt over meg
Del 4, kl. 11.10 - 11.54: - Jeg trykket, og hun døde
Del 3, kl. 10.45 - 11.10: - Dette er Guds vilje
Del 2, kl. 09.30 - 10.30: - Jeg var en robot
Del 1, klokka 09.00 - 09.30: - Han sa det var lett å drepe

Retten klokka 15.46 - 16.00:

Ola Nordström: Det at Helge visste at du skulle gifte deg med ham og hun var i veien for deres framtid?

Sara Svensson: Ja, hele situasjonen er veldig rar, men akkurat da handlet det om striden. Jeg hjalp Helge. Jeg var ved hans side. Jeg tenkte ikke på et liv framover. Det var ikke bare lett å være der ved hans side. Det var en kamp for å holde ham ved livet der han ofte forsvant i det ubevisste.

Ola Nordström: Så ble isoleringen brutt. Men du ble boende igjen i huset og du får nye oppgaver.

Sara Svensson: Ja, både Helge og Alexandra er veldig aktive. Jeg blir hjemme og tar hånd om huset og barna. Mer og mer forsvinner mitt liv og jeg begynner å leve for Helge og Alexandra og at det skal være fint hjemme

Ola Nordström: Var det konkurranse mellom deg og Alexandra?

Sara Svensson: Jeg har aldri sett meg som at jeg ville utmanøvrere henne. Iblant kunne det være vanskelig men mine motiv var ikke å utmanøvrere henne. Det som var vanskelig, var at jeg ikke hadde et eget liv. Siden, når hun ikke var så aktiv, begynte hun å gjøre husarbeid. Da hadde jeg ikke noe å gjøre lenger. Alt ble tatt fra meg. Det var vanskelig, men det hadde ikke noe om å utmanøvrere Alexandra, men jeg ble fratatt alle mine oppgaver

Ola Nordström: Ledet det til diskusjoner?

Sara Svensson: Ja, jeg tror at Alexandra mer og mer bestemte seg, og det var i perioden da Helge trykket meg ned, hun lærte av Helge, men at hun mer tydelig sa til meg at dette er mitt hus og min skittentøy. Det forstår jeg. Jeg har gjort feil mot Alexandra. Hadde jeg kunnet gjøre om denne tiden ville jeg levd annerledes. Skulle ønske jeg kunne levd om igjen. Det var en del gnisninger.

Ola Nordström: Dere var konkurrenter om husholdet?

Sara Svensson: Nei, jeg ser det ikke slik. Jeg ville gjøre det Alexandra ville. Jeg ville gjøre det hun sa. Det var vanskelig. Var det konkurranse, så var det at om skittentøyet var det eneste jeg gjorde og det ble tatt fra meg så var det vanskelig

Ola Nordström: I etterforskningen står det at Alexandra var litt redd deg. At du var litt kald.

Sara Svensson: Ja, jeg hadde ikke et eget liv. Jeg traff ingen. Helge kunne si du er så ekkel, du er så kjepphøy, du er så blond og bitch, men så kunne han si at "men jeg elsker deg". Det var så vanskelig å høre. Jeg ble lammet. Jeg følte meg så utrolig dårlig. Jeg følte meg så dårlig. Da jeg møtte mennesker, var jeg ikke meg selv og det følte folk var ekkelt. Man har sagt at jeg var som i en tåke eller som en spøkelse. Men jeg vet ikke hvorfor Alexandra sa dette. Det vet jeg ikke. Jeg skulle aldri med egne motiv gjøre henne ille.

Ola Nordström: Vi har kommet fram til diskusjonen om at du og Helge var riktige for hverandre. Det ledet til reaksjoner. Kan du fortelle konkret om disse reaksjonene?

Sara Svensson: Ja, da Helge og jeg nevnte dette var deres svar, at det ikke kan være sant. Helge hadde nettopp giftet seg med Alexandra og nå kom hun til å dø som Helene og jeg skulle bli hans nye frue. Ledelsen sa at det trodde de ikke på. Da kom det fram at vi hadde hatt en relasjon. En kjærlighetsrelasjon. At vi hadde omgåtts som et par, men ikke at vi hadde en seksuell relasjon. Siden vet jeg ikke hva som skjedde. Jeg har gjort feil,men så fikk jeg høre at jeg var fristerinnen. Jeg snaket med ÅW og hun sa at jeg hadde lokket, jeg husker ikke hva hun sa, men at jeg hadde vært et redskap brukt av djevelen for å få Helge for fall, for å ødelegge forsamlingen. Hun var veldig kjærlighetsfull da hun sa det og ville at jeg skulle omvende meg

Ola Nordström: Det var ÅW som sa at du var en fristerinne?

Sara Svensson
Sara Svensson

Sara Svensson: Nei, ikke de ordene. Hun sa at jeg ikke hadde vært oppmerksom. Uten at jeg hadde forstått det hadde jeg ledet Helge til synd. Men etter at ÅW sa det, som jeg sa var hun veldig kjærlighetsfull og ville jeg skulle komme rett, men av Helge så¿

Ola Nordström: Skal vi fortsette med ÅW? Hun sa at du var en fristerinne.

Sara Svensson: Nei, ikke en fristerinne¿

Retten tar pause.

Retten klokka 1612-1630:

Ola Nordström: Sara, det var på denne tiden at det var en periode for deg, hvor det gikk nedover – du betraktes som mindre ren. ÅW (Kristi Brud red. anm) hadde funderinger om dette. Fikk dette konsekvenser for ditt forhold til henne?

Sara Svensson: Fikk ikke mindre dårlig forhold. ÅW ville jeg skulle flytte fra soverommet – hun ville at Helge og Aleksandra skulle leve et normalt liv. Det jeg vet er at Helge forklarte at jeg behøvdes i striden selv om forholdet tok slutt, måtte jeg være ved hans side.

ÅW ville jeg skulle flytte, mens Helge ville jeg skulle være. Så plutselig het det at jeg var fristerinnen – jeg fikk høre at jeg skulle friste Helge og at han måtte stå imot.

Jeg forsto ikke hva jeg hadde gjort feil – Helge var intensiv i sin forelskelse, mens ÅW ville jeg skulle flytte fra soverommet.

Ola Nordström: Ble du anmodet om ikke å være nær ÅW etter dette?

Sara Svensson: Etter at hun sa dette – jeg måtte tenke rett, holde meg til J. (Sara ektemann på den tiden, red. anm.). Hun tok avstand ut ifra at hun mente at jeg hadde gjort feil. Kunne ikke forstå alle feil jeg hadde gjort – det var som jeg fikk en stor syndeutmerkelse – men ikke forsto hva jeg hadde gjort. ÅW forkastet meg ikke - men tok avstand.

Ola Nordström: Hvilke feil hadde du gjort mot ÅW?

Sara Svensson: Jeg hadde fristet Helge.

Ola Nordström: Hadde han snakket med ÅW?

Sara Svensson: Ja, jeg tror – jeg husker ikke så mye fra denne tida.

Ola Nordström: Hva ledet det til for din del at Helge la på deg at du var verdiløs? Det må vel være slik at du husker hvordan dette kan forklares?

Sara Svensson: ÅW forklarte for meg hva hun oppfattet – fått Helge på fall osv Men senere fikk jeg av Helge høre at mine synder var mye større

Ola Nordström: Fikk du høre det fra ÅW også?

Sara Svensson: Nei, det gjorde jeg ikke

Ola Nordström: Sikker?

Sara Svensson: Jeg gjorde ikke det.

Ola Nordström: Du møtte henne 28. mai det året – hva sa hun da?

Sara Svensson: Hun berømmet meg – sa jeg var dyktig – det var kjærlighetsfullt. Hun sa jeg skulle være nøye med ikke bli djevelens redskap på nytt og gjøre feil mot ham.

Ola Nordström: Tok du notater i dagboka?

Sara Svensson: Ja

Ola Nordström: La meg lese derfra: Det finnes synder og synder, og her en den verste – de forsvinner ikke selv om du er fri.

Sara Svensson: Står det slik har jeg sagt det slik.

Ola Nordström: La meg lese mer:

Hun kan ikke ha meg nær eller se meg for jeg kan falle igjen - synden er ikke borte før jeg er fri, jeg må bli helt fri.

Kjennes dette riktig fra samtalen?

Sara Svensson: Jeg husker dette godt. ÅW kommer mot meg er kjærlighetsfull mot meg – vil være nær meg men sier at hun ikke får det fordi jeg har syndet så mye. Det jeg husker, er at hun er kjærlighetsfull mot meg.

Ola Nordström: Men det må være et strengt budskap

Sara Svensson: Hennes strenghet kom fordi hun ville jeg skulle endre meg. ÅW vil jeg skal flytte fra soverommet. Oppfatningen etterpå er at jeg er fristerinnen, og derfor må jeg være der for å fortsette å friste Helge

Det er som at Helge sier det er jeg som har fristet Helge, all skyld blir lagt på meg - min oppfatning er at ÅW tror at Helge har gjort rett, men jeg feil. Derfor bestemmer ÅW for å snakke strengt men kjærlig – for at jeg skal angre mine synder og vende om.

Retten klokka 16.37 – 16.57:

Sara Svensson: ÅW visste ikke at Helge og jeg hadde en seksuell relasjon

Ola Nordström: Gjør det saken bedre?

Sara Svensson: Hadde hun visst om saker som Helge gjorde. Helge ville fortsette å ha seksuell relasjon med meg selv om hun hadde sagt at vi ikke skulle ha det.

Ola Nordström: Feil eller rett. ÅW ville ikke ha deg nære. Uansett om de ikke hadde all informasjon, så sa du at en del i forsamlingen frøs ut deg. Hvem var det?

Sara Svensson: Det var flere forskjellige. Jeg kjente at visse personer var mer åpne mot meg enn andre.

Ola Nordström: Men ÅW kunne ikke ha deg nære. Hvorfor det?

Sara Svensson: Jeg tror det var fordi hun ville jeg skulle vende om fra å friste Helge.

Ola Nordström: Kan det være slik at de andre også hadde det synet?

Sara Svensson: Det kan ha vært slik, men...

Ola Nordström: Så har du beskrevet at Helge sa til deg at du hadde vært syndig. Det var samme budskap som ÅW og de andre hadde kommet med. Var det annerledes når det kom fra Helge?

Sara Svensson: Det var slik at i 2001 snakket jeg med ÅW. Etter det snakket ingen med meg. Deretter kunne Helge si at jeg hadde syndet. Jeg trodde virkelig på det at jeg hadde syndet. Jeg angret. Jeg sier ikke at jeg ikke har gjort feil. Jeg har vanskelig for å se hva i disse årene som er rett og feil.

Ola Nordström: Men kjenner du igjen Helges budskap om hva som er rett og feil?

Sara Svensson: Ja, det var det nok noe.

Ola Nordström: Fikk du noen oppfatning av at Helge gjentok budskapet. At han hadde et oppdrag å fortelle deg om dine synder og din høyferdighet.

Sara Svensson: Jeg tror ÅW ga Helge direktiv om å lede forsamlingen. Og sikkert å lede meg også. Jeg vet ikke hva slags direktiv hun hadde gitt Helge. Jeg vet ikke om det kom fra ham eller henne. Men det blir feil når det kommer fra Helge som sier at jeg var en fristerinnen - han som selv visste hva jeg hadde gjort.

Ola Nordström: Jeg forstår det når han selv hadde vært en del av dette. Hvordan oppfattet du det når han sa at han elsket deg?

Sara Svensson: Jeg tror at det var fra Helge selv. Han vet hvor forferdelig jeg er, men han elsker meg. Ikke som en venn, men som en tjenerinne.

Ola Nordström: Hva slags rolle han så, vet vi vel ikke. Å si at jeg elsker deg er vel et vanlig uttrykk. Nu vel, du sa at styret og forsamlingen hadde konstatert at Helge var mot deg. Han var ikke lojal og lydig.

Sara Svensson: Det er min oppfatning

Ola Nordström: Når du satt varetekt ble det en konflikt mellom forsamlingen og Helge på grunn av hans utroskap mot forsamlingen. Endret det ditt bilde når du hørte at forsamlingen hadde gjennomskuet ham?

Sara Svensson: Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg ville fortelle sannheten og i begynnelsen fortalte jeg den sannhet jeg oppfattet. Da forsamlingen snudde seg mot Helge tenkte jeg "oi": Helge har kanskje gjort feil. Jeg begynte å se Helge på en annen måte. Jeg forsto at Helge sto bak mordet da politiet beviste at Helge hadde sendt de anonyme SMS-ene.

Ola Nordström: Da du fikk vite dette om forsamlingen i midten av februar fikk du også informasjon om at Daniel Linde hadde endret sin oppfatning om Helge. Påvirket det deg?

Sara Svensson: Slik jeg forklarte så trodde jeg at Helge var uskyldig. Da jeg begynte å forstå at Helge hadde egne motiv, og ikke at det var Guds vilje, var da jeg fikk høre slike greier av politiet og at forsamlingen hadde gjort for refleksjoner så tenkte jeg at "oi" Helge er kanskje ikke den Helge jeg hadde trodd på.

Ola Nordström: Når snudde du?

Sara Svensson: Det var vel når Helge ble arrestert.

Ola Nordström: Etter mange forhør så innså du da politiet beviste at Helge sto bakom dette, så innså du hans spill?

Sara Svensson: Da innså jeg at han hadde spilt utrolig bra.

Ola Nordström: Hvordan kjentes det. Følte du lettelse over at det ikke var du som var så her¿

Sara Svensson: Jeg har hele tiden visst om mine motiv. At jeg ikke har gjort dette av egne motiv. Jeg husker ikke mine egne reaksjoner. Jeg var så innkjørt på at Helge var uskyldig. Da de beviste at SMS-ene kom fra Helge, så tenkte jeg først at han sikkert hadde en god grunn til å sende dem. Da jeg forsto at Helge lå bakom dette, jeg vet ikke, selv i dag har jeg vanskelig for å forklare hva jeg kjenner. Jeg vet med mitt intellekt og det vil si, men med mine følelser har jeg ikke kommet dit ennå.

Ola Nordström: Trodde du han hadde gode tanker ved anonyme SMS. Hva fikk deg til å komme fram til din konklusjon?

Sara Svensson: Det gjelder å tenke på sitt forstand. Se at han har spilt og grått sagt at han ikke visste hva som sto i de anonyme SMS-ene. Han har spilt så utrolig bra. Og når jeg da får vite at han står bak sms’ene så forstår jeg at han har lurt meg.

Ola Nordström: Det var ikke din første oppfatning. Har du fått denne innsikt når du har snakket med psykologer?

Nei, jeg har virkelig kjempet for å forstå at Helge har lurt meg. Jeg har fortsatt problemer, jeg er fortsatt ikke sterk. Jeg har fortsatt problem med å se hvem Helge er.

Ola Nordström: Dere har snakket om dette med mange og mye. Har ikke innsikten kommet litt etter litt.

Sara Svensson: Nei. De første åtte, ni uker så forsvarte jeg Helge. Uke, jeg vet ikke eksakt, men da politiet viste at Helge har sendt de anonyme SMS-ene, da forstår jeg at han står bak alt sammen. Sist uke sier jeg til utredningspersonalet hvordan jeg ser på det. Da skriver de klar sin rapport.

Retten klokka 16.57-17.17:

Ola Nordström: Har du jobbet med disse minnene i forbindelse med etterforskningen. Du har godt minne. Har du hatt notater frem til i dag?

Sara Svensson: Jeg har levd under et slikt press disse månedene at mitt minne har vært utrolig bra. Har tatt notater – men kan redegjøre for alt fra hukommelsen.

Hadde det allerede første dagen da jeg ble tatt av politiet. Men jeg ville beskytte Helge, og derfor sa jeg ikke hele sannheten. Mitt minne har vært like klart fra dag én. Har skrevet ned de anonyme SMS-ene – men kan dem likevel utenat. Jeg har nevnt dem i forhør – og uttalt det rett fra hukommelsen. Da jeg forsto at Helge lå bak – mye falt på plass.

Ola Nordström: Litt om SMS-trafikken – er du bevandret i teknikken?

Sara Svensson: Ikke så mye – litt.

Ola Nordström: Du kan bruke ulike funksjoner?

Sara Svensson: Ringe, SMS og kople opp til GPRS.

Ola Nordström: Det finnes mange SMS-er fra etter 8. november og fram til 10. januar. Hva slags prinsipp hadde du for å slette disse?

Sara Svensson: Jeg har kun tatt vare på de anonyme SMS-ene. Som en støtte. Jeg sparte de til kvelden den 10. januar. Da slettet jeg dem for å beskytte Helge.

Ola Nordström: Du hadde dem der gjennom Knutby og gjennom politisperringer?

Sara Svensson: Ja.

Ola Nordström: Du fjernet samtlige på en gang?

Sara Svensson: Ja.

Ola Nordström: Når Helge sender andre SMS – pleier han å skrive under?

Sara Svensson: Nei, men jeg ser det er fra han.

Fikk sexnoveller på SMS
Ola Nordström: Vi har pratet mye om den store mengden kommunikasjon. Regnet litt på antall anonyme SMS det er om lag 15?

Sara Svensson: Nei, 19.

Ola Nordström: La oss si 20 da. Til din telefon er det i tillegg sendt 251 SMS i denne perioden. Kan du oversiktlig forklare hva disse SMS-ene inneholdt.

Sara Svensson: Helge sendte flere ganger noen sex-noveller, han sendte et stort antall hvor han sa at han selv ville lese en sex-novelle. Om lag 5 SMS per kveld handlet om dette.

Ola Nordström: Ikke hverdagslige ting.

Sara Svensson: Nei, Helge stiller få slike spørsmål til meg.

Ola Nordström: Fått bibelord tilbake fra Helge?

Sara Svensson: Jeg har fått et anonymt men ikke fra Helge.

Ola Nordström: Ikke om nåde heller?

Sara Svensson: Ikke det jeg erindrer.

Ola Nordström: Jeg har sett utskrifter fra sim-kortet – en SMS sendt 17. desember. I et forhør den 10. mars gjengir du dette helt eksakt. Hadde du skrevet dette ned – hvordan husker du dette så godt?

Sara Svensson: Jeg husker det – de betydde så mye for meg. Minnet hadde kommet mer og mer under etterforskningen. Mitt minne har vært bra fra dag én, synes jeg.

Jeg tror det finnes flere SMS-er jeg kan.

Ola Nordström: Tidligere forhør – samme SMS. 31. januar – da låter du veldig usikker plutselig?

Sara Svensson: Det er det forhøret hvor jeg er mest usikker og nervøs. Jeg forsøker å forsvare Helge – dette forhøret er ikke riktig. Jeg viser meg i forhøret som usikker – jeg er mer usikker enn jeg egentlig er. Dette er forhør på tape – vet at alle bokstaver skrives opp. Jeg synes dette er det verste forhøret.

Ola Nordström: Og dette husker du?

Sara Svensson: Ja

Ola Nordström: Hvis jeg har forstått det riktig – du gjennomfører gjerningene fra 8. november fordi det er eneste måte å få nåde på. Første SMS får du derimot den 4. november. Om morgen den 8. november gjennomfører du hammerangrepet. Hvordan ble du så raskt overbevist om at det var riktig?

Sara Svensson: Jeg var så langt under isen, følte meg så dårlig. Helge sier til meg at jeg må drepe Aleksandra – jeg har fortalt historien før. På den tida – føler meg som dårligst – kanskje jeg er lettest å påvirke.

Og det skal skje innen kort tid – klarer ikke det psykisk - jeg tror at Helges påvirkning er så sterk at han kunne si hva som helst og jeg gjorde det.

Det var ikke bare slik at dette var eneste vei til nåde – det var Guds vilje.

Ola Nordström: Ved å utføre Guds vilje skulle du få nåde?

Sara Svensson: Ja, det skulle jeg.

Ola Nordström: Reflekterte du over hvilken pris du skulle betale for å få nåde? Det handler om drepe to personer for din skyld. Det låter som din nåde er mye verdt.

Sara Svensson: Du mener at jeg skulle drepe to for selv egoistisk å få nåde. Slik er det ikke – det vil jeg betone. Det her (tiltalte gråter, red.anm) det her var Guds vilje. Noe som ble lagt på meg. Jeg skulle aldri kunne drepe to mennesker for selv å få noe ut – jeg trodde det var det Guds vilje. Helge behøvde en forandring – det var Guds vilje. Det jeg kjente mer enn noe annet jeg skulle gjøre Guds vilje – nåden ble bortglemt i gjerningen – ikke i mitt hjerte men i gjerningen. Jeg trodde jeg gjorde det for Daniel og Aleksandra og Helges skyld – for Guds skyld.

Retten klokka 17.18-17.25:

Ola Nordström: Så kommer vi fram til de siste dagene før 10. januar den. Den 8. januar blir gjerningen avbrutt for du ikke har planlagt dette. Fantes sko, klær og skobeskyttelse på dette tidspunkt?

Sara Svensson: Det fantes, men jeg hadde ikke planlagt gjennomføringen.

Ola Nordström: Når skaffer du tingene?

Sara Svensson: Det gjør jeg i begynnelsen av januar. Jeg kjøper svart fleecejakke og nye sko.

Ola Nordström: Og de var tiltenkt denne handlingen?

Sara Svensson: Ja.

Ola Nordström: Så var det denne maskeringen, og den plassen du skulle parkere bilen - hadde du tenkt ut den i forveien?

Sara Svensson: Ja, det hadde jeg.

Ola Nordström: Så da du kastet sakene, var det også planlagt?

Sara Svensson: Ja, det var det som jeg har sagt før. Det er vanskeligere å finne saker når de er spredt.

Ola Nordström: Man spør seg, det virker som om du planla dette nøye, var det slitsomt også?

Sara Svensson: Nei, jeg vet ikke.

Ola Nordström: Du har beskrevet hvor tøft det var når du tenkte hva du skulle gjøre. Gikk dette lettere?

Sara Svensson: Nei, jeg visste hva meningen var, så det var tøft å gjøre det også.

Ola Nordström: Da skal jeg avslutte for i dag.

Retten avslutter utspørringen av Sara Svensson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere