RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble lurt av al-Qaida

Sist oppdatert:
En amerikansk etterretningsgruppe ble lurt trill rundt av al-Qaida.

Den amerikanske etterretningsgruppen SITE Institute (Search for International Terrorist Entities Intelligence Group) har som jobb å overvåke terroristers internettaktivitet. Torsdag offentliggjorde de et dommedagsbilde som er publisert på et av al-Qaidas nettforum, men i ettertid viser det seg at bildet er hentet fra det kommende rollespillet «Fallout 3».

Den britiske dagsavisen Daily Mail publiserte bildet på avisens onlineversjon og skrev at amerikanske etterretningseksperter antok at det var al-Qaida-sympatisører som hadde produsert det datagenererte bildet.

Nettavisen kom også til skade for å referere til avisens påstander, men ble raskt gjort oppmerksomme på at bildet stammer fra rollespillet Fallout 3.

Her kan du se flere bilder fra Fallout 3. (Artikkelen fortsetter under).

117

«Hellig atomkrig»
Tidligere denne uken ble en video lagt ut på nettet hvor det ble oppfordret til å bruke masseødeleggelsesvåpen mot sivilbefolkningen i Vesten. Videoen går under navnet «Hellig atomkrig - Den maksimale terroren», og skaperne hevder de er tilknyttet al-Qaida.

FBI har derimot opplyst at videoen ikke er produsert av al-Qaidas medieorganisasjon Al Sahab, som publiserer mer enn 80 videoer på Internett hvert år for å drive propaganda mot Vesten, melder Daily Mail .

Amerikanske terroreksperter mener at videoen er produsert av al-Qaida-sympatisører som ikke nødvendigvis er tilknyttet terrororganisasjonen.

Ingen offisiell video
Den norske terroreksperten Anne Stenersen er også av den oppfatning at videoen er laget av en sympatisør.

- Dette er ikke en offisiell video fra al-Qaida-ledelsen, men er trolig laget av al-Qaida-sympatisører som har hentet klipp fra andre kilder, blant annet gamle opptak med al-Qaida-ledere og dokumentarfilmer laget i Vesten, sa forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Anne Stenersen, til Nettavisen tidligere denne uken.

Kan ikke utelukke det
Ifølge Stenersen har al-Qaida vist interesse for masseødeleggelsesvåpen siden 1990-tallet. Men hun mener det er lite sannsynlig at terrorgruppen er i stand til å utvikle denne type våpen.

- Men man kan ikke utelukke det. Men når vi snakker om atomvåpen, så tror jeg dette er en umulighet på det nåværende tidspunkt fordi de ikke har de kontaktene eller den kunnskapen som kreves for å utvikle dette. Kjemiske våpen er nok det mest realistiske og da snakker vi om svært enkle mekanismer som inneholder kjemiske stoffer, ifølge Stenersen.

Meld deg på Nettavisens store kunnskapsquiz: Sjekk de nye premiene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere