RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble nektet angrepille av moralsk farmasøyt

Sist oppdatert:
Et engelsk par venter sitt første barn etter at en farmasøyt nektet å gi dem angrepillen.

Farmasøyten begrunnet avslaget med hun hadde «høy moral» , melder BBC.

Paret gleder seg nå til babyen blir født i november, men er sinte over måten de ble behandlet på.

- Jeg er sjokkert over at farmasøyter har lov til å nekte å utlevere medisinske milder, sier den gravide kvinnen, Sarah Sutton til BBC.

Prevensjonen sviktet
Det engelske paret hadde feiret en romantisk Valentine-dag i deres nye hjem, men ble tvunget til å søke hjelp da de fant ut at prevensjonsmidlet hadde sviktet.

Sutton forteller at farmasøyten nektet å komme frem til disken da hun ba om angrepillen.

- Hun sto bak i apoteket, og nektet å komme frem. Jeg ba om å få snakke med henne, men hun ville ikke si noe. Jeg ba henne da om å skrive ned årsaken til at hun ikke ville selge medikamentet til meg og hennes eget navn, slik at jeg kunne skrive og klage, sier Sutton.

Heller ikke dette ønsket farmasøyten å gjøre.

Lov til å nekte
Ifølge etikk-reglene til engelske farmasøyter, har farmasøyter lov til å nekte salg og utlevering av medisiner som strider imot deres egen religion eller personlige overbevisning. Reglene sier også at en farmasøyt som nekter å selge et middel, ikke har lov til å fordømme eller kristisere kunden. De må heller anbefale kunden et alternativt sted å få tak i medisinen.

Sarah Sutton forteller at den kvinnelige farmasøyten til slutt stirret halvveis bort på henne og mumlet at: «Hun hadde høy moral og at dette var grunnen til at hun ikke ville selge pillen».

- Jeg oppfattet det som en implikasjon på at jeg ikke hadde høy moral. Det var virkelig frekt, sier hun.

I USA er omfanget av farmasøyter som nekter å selge angrepillen og andre prevensjonsmidler så stor at farmasøytene har dannet foreningen « Pharmasists for life». Gruppens mål er å støtte farmasøyter som er imot prevensjonsmidler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere