RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble nektet asyl i Norge: - Funnet torturert og drept

KOM I 2008: Apti Nazjujev bodde med kone og barn i Norge, men fikk avslag på opphold og ble sendt ut av landet.
KOM I 2008: Apti Nazjujev bodde med kone og barn i Norge, men fikk avslag på opphold og ble sendt ut av landet.
Sist oppdatert:
- Norsk rett og norske utlendingsmyndigheter har indirekte medvirket til disse dødsfallene, sier advokat Brynjulf Risnes.

Norske myndigheter trosset advarslene fra menneskerettighetsorganisasjoner og mente det var trygt å sende de to asylsøkerne Apti Nazjujev og Umar Bilemkhanov tilbake til Tsjetsjenia. Nå avslører avisa Ny Tid at den ene skal ha blitt torturert og drept, den andre skal ha blitt torturert med elektriske kabler - før han senere ble funnet død.

- Jeg har ingen grunn til å tvile på de rapportene som foreligger om dette, sier advokat Brynjulf Risnes til Nettavisen. Han representerte de to asylsøkerne i Norge.

Både Den norske Helsingforskomité og den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial advarte mot å sende de to mennene til Russland og Tsjetsjenia og mente det var fare for at de to ville risikere forfølgelse, skriver Ny Tid.

Avisa sitter på obduksjonsrapporter som dokumenterer de to tsjetsjenernes skjebne.

Ble funnet død i elv

Apti Nazjujev søkte ifølge Ny Tid asyl i Norge i 2008 etter å ha deltatt i motstandskampen mot diktaturet i hjemlandet. Etter endelig avslag dro han fra Norge i 2011. I mai 2013 ble han meldt savnet. 10. juni ble han funnet torturert og drept og dumpet i en elv i Tsjetsjenia.

Obduksjonsrapporten viser ifølge avisa at Nazjujev ble funnet med tenner og negler trukket ut og knust hodeskalle, kneskåler og dype stikksår. Konklusjonen var at han døde av tortur.

- Møtt av russisk etterretning

Umar Bilemkhanov fikk nei i alle instanser opp til Høyesterett og ble i november 2011 sendt ut av Norge sammen med familien. Ifølge Memorial ble han tatt imot av russisk etterretning i Moskva og tvangssendt til Tsjetsjenia. Han skal ha blitt arrestert og torturert med elektriske kabler. 26. desember 2012 ble han funnet død. Menneskerettighetsorganisasjonene som kjenner saken mener han ble utsatt for et politisk motivert drap.

STOLER PÅ RAPPORTENE: - Jeg har ingen grunn til å tvile på de rapportene som foreligger om dette, sier advokat Brynjulf Risnes til Nettavisen. Han representerte de to asylsøkerne i Norge.

- Har indirekte medvirket til drapene

- Bare de som står bak har selvsagt skyld i drapene, men både norsk rett og utlendingsmyndigheter har indirekte medvirket til disse dødsfallene, hevder Risnes og fortsetter:

- Det er en tendens at utlendingsmyndighetene i så stor grad stoler på egne vurderinger og i liten grad legger avgjørende vekt på annen ekspertise, for eksempel den ekspertisen som er samlet i Den norske helsingforskomiteen.

UNE: - Vedtakene var riktige

Til Ny Tid sier Utlendingsnemnda, ved seksjonsleder Torgeir Tofte Jørgensen, at det var riktig ikke å gi Bilemkhanov og Nazjujuev asyl. UNE holder fast på at de vedtakene som ble gjort var riktige og viser til at den ene saken ble prøvd for tre rettsinstanser.

- Jeg er overrasket over at UNE så sterkt avviser noe ansvar for dette. I disse sakene har det foreligget informasjon og advarsler fra sentrale menneskerettighetsorganisasjoner som man har valgt å se bort fra, sier Brynjulf Risnes til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere