Blir i Irak til sommeren

Foto: (mil.no)

De rundt 150 norske soldatene i Sør-Irak begrenser kjøringen til Basra i lys av urolighetene de siste dagene. Men det er ingen planer om å trekke soldatene ut før tiden.

13.04.04 16:47

Det får TV 2 Nettavisen opplyst i Forsvarsdepartementet. Men soldatene forsøker å holde seg unna Basra by og andre befolkningssentra.

- Det som er skjedd de siste ti dagene har egentlig ikke ført til noen store endringer. Men de vurderer selvfølgelig situasjonen fortløpende. Blant annet har styrken utsatt en del oppdrag på steder de ikke behøver å reise til slik situasjonen er nå, sier presseoffiser Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger til TV 2 Nettavisen.

Mandatet for den norske styrken går ut 1. juli. Det er ikke planer om å trekke soldatene tilbake tidligere som følge av urolighetene.

Urovekkende
I løpet av de siste dagene er flere utenlandske hjelpearbeidere om sikkerhetspersonnel blitt kidnappet i irak. Det har også vært harde kamper mellom militssoldater og soldater fra okkupasjonshæren. Utenlandske selskaper regner med leie av livvakter og andre sikkerhetstiltak nå utgjør halvparten av utgiftene ved å være i Irak, melder Reuters.

Nødhjelpskoordinator Erling Kvernevik i Norges Røde Kors beskriver den forverrede sikkerhetssituasjonen som urovekkende.

- Selvfølgelig er situasjonen alvorlig, spesielt i sunnitriangelet. Men våre lokalt ansatte har fortsatt muligheter for å bringe forsyninger til blant annet sykehus i Basra, Karbala og Najaf, sier han til TV 2 Nettavisen.

Etter angrepet på Røde Kors-hovedkvarteret i Bagdad i oktober fjor tar organisasjonen ingen sjanser. Blant annet er veien mellom Bagdad og Falluja svært utsatt. Den siste konvoien med forsyninger til Falluja kom fram 8. april.

Ifølge UD er ingen sivile nordmenn registrert i Irak for øyeblikket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag