Blir stresset av å tjene penger

Menn og kvinner stresser av ulike årsaker og på forskjellige måter, viser en ny dansk befolkningsundersøkelse. Mennene stresses av å tjene penger.

Bak statistikken står Statens Institut for Folkesundhet. (SIF) Det viser seg at nesten halvparten av Danmarks befolkning er stresset av og til. Akkurat det er jo i og for seg ikke så uvanlig.

Årsakene til hvorfor de følte stress, er desto mer interessant. For det viser seg å være store forskjeller mellom hva kvinner og menn reagerer med stress på.

Kvinner oppgav at de blir stresset av å bli skilt eller separert, altså familieproblemer. Menn på sin side oppgav at å tjene penger, altså egen jobbsituasjon, var deres største stressfaktor.

- Vi opplever at kvinnene ser det som et større nederlag enn menn, hvis ting hjemme ikke fungerer, som for eksempel ved en skilsmisse, sier Thomas Milsted ved Center for stress i København til danske Politiken.

- Den store forskjellen mellom kjønnene overrasket oss. Og at det er menn, ofte med høy inntekt, som blir mest stresset av jobben sin, sier forskningsmedarbeider Naja Rod Nielsen fra SIF.

Undersøkelsen er basert på tall fra en stor befolkningsundersøkelse som SIF gjennomførte i år 2000. Her intervjuet SIF over 16.000 mennesker i forbindelse med Sundhets- og Sygelighedsundersøgelsen.

Denne gangen har instituttet konsentrert seg om rundt 9000 yrkesaktive dansker i alderen 16-66 år for å undersøke hva som stresser kjønnene mest.

Det er første gang stress har blitt undersøkt på så omfattende datagrunnlag i Danmark.

Tallene sier imidlertid ingenting om hvordan de forskjellige faktorene som bakgrunn, utdannelse, arbeid og privatliv virker inn på hverandre i forbindelse med stress.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag