RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blix: - Et signal til USA

Sist oppdatert:
Hans Blix, tidligere leder for FNs våpeninspetører i Irak, mener fredspristildelingen er et signal mot USAs alenegang.

Svensken er også tidligere leder for IAEA. Blix mottok nyheten om Nobelkomiteens beslutning med glede.

- Dette er en pris for selvstendighet og profesjonalitet i holdningen til både den fredelige anvendelsen av atomenergi og kampen mot spredning av atomvåpen. Dette har også jeg stått for tidligere, sier svensken til Kanal 24.

- Oppmuntring
Prisen er en oppmuntring for IAEA, ifølge Blix.

- IAEA har kommet mer og mer i fokus fremfor alt gjennom Irak, Iran og Nord-Korea. Det er en viktig organisasjon, og den har hele tiden opptrådt profesjonelt og selvstendig. Prisen oppmuntrer til denne måten å handle på, sier han.

Blix skryter av samarbeidet med IAEAs generaldirektør, Mohamed El Baradei, ikke minst i forbindelse med arbeidet i Irak.

- Vi arbeidet sammen om Irak, og var enige om at man måtte ha saklige, profesjonelle undersøkelser. Det viste seg at FN-inspektørenes side og IAEAs-inspektørenes undersøkelser endte ganske likt, mens de britisk-amerikanske undersøkelsene var uholdbare, konstaterer Blix overfor Kanal 24.

- Internasjonalt samarbeid
Hans Blix mener prisen kan tolkes som et signal til USA.

- Dette er et signal i den grad at USA har handlet mye unilateralt. Vi ser mange unilaterale tendenser, og Nobelkomiteen snakker om behovet for bredest mulig internasjonalt samarbeid. Dette peker mot å jobbe sammen gjennom internasjonale organer som IAEA, poengterer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere