Gå til sidens hovedinnhold

Blix: - Et signal til USA

Hans Blix, tidligere leder for FNs våpeninspetører i Irak, mener fredspristildelingen er et signal mot USAs alenegang.

Svensken er også tidligere leder for IAEA. Blix mottok nyheten om Nobelkomiteens beslutning med glede.

- Dette er en pris for selvstendighet og profesjonalitet i holdningen til både den fredelige anvendelsen av atomenergi og kampen mot spredning av atomvåpen. Dette har også jeg stått for tidligere, sier svensken til Kanal 24.

- Oppmuntring
Prisen er en oppmuntring for IAEA, ifølge Blix.

- IAEA har kommet mer og mer i fokus fremfor alt gjennom Irak, Iran og Nord-Korea. Det er en viktig organisasjon, og den har hele tiden opptrådt profesjonelt og selvstendig. Prisen oppmuntrer til denne måten å handle på, sier han.

Blix skryter av samarbeidet med IAEAs generaldirektør, Mohamed El Baradei, ikke minst i forbindelse med arbeidet i Irak.

- Vi arbeidet sammen om Irak, og var enige om at man måtte ha saklige, profesjonelle undersøkelser. Det viste seg at FN-inspektørenes side og IAEAs-inspektørenes undersøkelser endte ganske likt, mens de britisk-amerikanske undersøkelsene var uholdbare, konstaterer Blix overfor Kanal 24.

- Internasjonalt samarbeid
Hans Blix mener prisen kan tolkes som et signal til USA.

- Dette er et signal i den grad at USA har handlet mye unilateralt. Vi ser mange unilaterale tendenser, og Nobelkomiteen snakker om behovet for bredest mulig internasjonalt samarbeid. Dette peker mot å jobbe sammen gjennom internasjonale organer som IAEA, poengterer han.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken