RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blix tror USA har resignert

Sist oppdatert:
Den pensjonerte våpeninspektøren Hans Blix tror at USA nærmest har gitt opp å finne masseødeleggelsesvåpen, men tror likevel de vil grave opp noen «hekser» i Irak.

Etter fire måneder i Irak har amerikanerne ennå ikke funnet bevis for at Irak hadde ulovlige våpen. Da han gjestet Oslo onsdag sa Hans Blix, som ledet FN-inspeksjonene i Irak i vinter, at USA nok ikke lenger har den helt store troen på at de skal finne konkrete våpen.

– Nå snakker de mer om å finne bevis for at våpenprogram eksisterte enn reelle funn. Det tyder på at de har resignert, og at de nå tror at Saddam hadde gitt ordre om å beholde kapasiteten, men ikke lagrene, sier Blix til TV 2 Nettavisen.

Naive amerikanere

Blix tror amerikanerne var litt naive i sin tro på å finne masseødeleggelsesvåpen i Irak. Han sier troverdigheten til den amerikanske etterretningen nå er forsvinnende liten.

– Troverdigheten har hele tiden gått ned siden i vår. Jeg er overrasket over at det amerikanske militære trodde de skulle snuble over kjemiske våpen på lagre med en gang de kom inn i Irak. Vi hadde jo allerede vært i de lagrene, sier Blix.

Håper på amerikansk forsiktighet

Om kort tid kommer David Kay som leder den amerikanske jakten på ulovlige våpen i Irak, David Kay, til å legge fram en rapport. Blix vil ikke si noe konkret om hva som kan komme i den rapporten.

– Jeg håper han kommer til å legge fram hva han faktisk har funnet, sier Blix.

– Han var ganske overbevist om at disse lastebilene som ble funnet var brukt til produksjon av kjemiske våpen. Det har jo blitt tilbakevist. Jeg håper han blir litt mer forsiktig i fortsettelsen, sier Blix.

For kort tid siden sa Kay at det ble gjort «solide framskritt» i jakten på Saddams masseødeleggelsesvåpen, men uten å gå konkret i detalj.

Vil finne hekser

Selv om han tror USA har resignert, tror Blix at USA vil finne «noe» for å rettferdiggjøre invasjonen av Irak.

– Den som leter etter hekser, vil finne dem, var avslutningslinjen i foredraget han holdt i Norges Røde Kors' lokaler onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest