*Nettavisen* Nyheter.

Blix vil ha Israel i Nato

HOLMENKOLLEN PARK HOTELL (TV 2 Nettavisen): - Skal Midtøsten bli fritt for atomvåpen, må Israel få andre sikkerhetsgarantier. Nato er et alternativ, sier atomeksperten Hans Blix til TV 2 Nettavisen.

03.03.05 16:27

Torsdag deltok Hans Blix på en konferanse i Oslo om faren for spredning av atomvåpen.

Han peker på at en fredsavtale med palestinerne er innen rekkevidde, men at Israel vil fortsatt trenge en sikkerhetsgaranti. I stedet for å støtte seg på sine egne atomvåpen og USA, er Nato et godt alternativ, mener den tidligere lederen for FNs våpeninspektører.

Blix er nå leder for den internasjonale kommisjonen for masseødeleggelsesvåpen, WMDC.

- For israelerne framstår atomvåpnene som en slags livsform. Skal man bli kvitt våpnene i Midtøsten, trenger Israel en annen slags forsikring. En flernasjonal løsning som medlemskap i Nato er et godt alternativ, mener Blix.

- Men om Norge og de andre Nato-landene ser det på samme måte, er en annen sak, legger han til med et smil.

Propaganda
Hans Blix advarer mot det han kaller skremselspropaganda fra USA og andre land omkring faren for at mange land skal skaffe seg atomvåpen.

- Man snakker om en kaskade av land. Det tror jeg ikke på. Det er skremselspropaganda, sier han.

Blix retter en dårlig skjult kritikk mot advarslene fra Bush-administrasjonen om at flere land kan få tak i atomvåpen.

- La oss se på verden som den er, og ikke ha hypoteser om stater som muligens kan være i ferd med å skaffe seg atomvåpen, sier han.

Blix peker på at både Irak og Libya nå er ute av dansen som mulige atommakter. Nå ligger den største utfordringen i Nord-Korea og Iran. For Midtøsten er særlig Iran aktuelt.

- Løser man problemene i disse landene, kan man forsøke å finne en løsning for Israel, sier han.

Alle muligheter
Hans Blix mener Bush-administrasjonen er på vei bort fra sin harde linje overfor Iran, men at man ikke kan utelukke et mulig amerikansk angrep.

- En invasjon er utelukket. Men å skyte noen krysserraketter, er alltids en mulighet. Bush har kalt påstanden om en mulig invasjon »latterlig», men sier samtidig at alle muligheter ligger på bordet.

Enkle midler
Han ser ikke bort fra at terrorister vil forsøke å få tak i atomvåpen, men tror trusselen er overdrevet.

- 11. september brukte Al-Qaida tapekniver og folk som såvidt hadde lært seg å fly. Terrorister foretrekker enkle virkemidler, mener Hans Blix.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.