RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodbad i opprørsmoské

Sist oppdatert:
Mange drept i stormangrep på Den røde moské i Islamabad etter at forhandlinger brøt sammen.

Forhandlingene som skulle sørge for å unngå et blodig utfall i striden rundt Den røde moské i Islamabad, brøt sammen natt til tirsdag.

Sikkerhetsstyrker gikk derfor til aksjon i grålysningen lokal tid.

- Vi startet en operasjon klokka fire (klokka 01 norsk tid) for å renske den religiøse skolen for militante, forteller generalmajor Waheed Arshad til nyhetsbyrået Reuters.

Talsmannen opplyser at tre soldater er drept i de intense kampene som fortsatt pågikk ved 6-tiden norsk tid. Minst 40 militante er drept. Rundt 15 soldater og et tilsvarende antall militante er såret.

Drøyt halvparten av moskeen og den religiøse skolen skal ifølge Arshad være under soldatenes kontroll tidlig tirsdag.

Barn flyktet
Etter soldatene gikk til aksjon ble det hørt vedvarende skuddvekslinger og høye eksplosjoner fra bygningene. Tykk røyk steg opp fra moske-området i den pakistanske hovedstaden.

- Vi er i harde kamper med de militante, sier Arshad.

Opprørerne forsvaret seg med raketter, granater og automatvåpen.

20 barn skal ifølge Arshad ha flyktet fra bygningene mens skuddvekslingene foregikk.

Ifølge en sikkerhetskilde gikk soldatene inn fra tre sider. Hele den religiøse skolen skal være ryddet for militante tidlig tirsdag. Soldatene skal være i ferd med å ta seg inn i selve moskeen hvor opprørerne skal ha forskanset seg i kjelleren.

Veiene inn til Den røde moskeen er fyllt med opp mot 100 ambulanser. Media og innbyggere holdes på god avstand fra kampene.

Rykter om avtale
Soldater har omringet området siden tirsdag i forrige uke, og har flere ganger vært i trefninger med væpnede radikale studenter.

Tidligere ble det meldt at myndighetene og islamistene som hadde forskanset seg på skolen var i ferd med å inngå en avtale. Myndighetene krevde at lederen for de militante, Abdul Rashid Ghazi, overgir seg og sammen med sine med innbitte tilhengere.

Ghazi nekter og sier han heller vil dø martyrdøden. Ghazi ønsker å innføre et strengt religiøst Taliban-lignende styresett basert på Sharialovene.

Kvinner og barn gisler
Mer enn 1200 mennesker, de fleste fra moskeens to islamske skoler, har rømt bygningen i løpet av beleiringen.

Flere personer skal ha blitt holdt som som gisler i moskeen, blant dem kvinner og barn. Også utenlandske ettersøkte islamister skal ha oppholdt seg på området, ifølge myndighetene.

President Pervez Musharraf truet lørdag med at de som ikke kom ut fra moskeen frivillig, ville bli drept.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere