RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodig Gaza-offensiv

Sist oppdatert:
I den siste israelske offensiven mot Hamas er over 30 drept.

Israelske styrker har drept en Hamas-akvitist og skadd to andre i et luftangrep over Gaza by natt til lørdag. Angrepet var rettet mot en minibuss med Hamas-aktivister, mistenkt for å ha deltatt i produksjon av raketter som skulle avfyres mot Israel.

Flere luftangrep
Etter at mørket falt på fredag skal ytterligere fem luftangrep ha funnet sted, mot Beit Hanoun, Beit Lahiya, Jabaliya og Rafah, opplyser en representant for den israelske hæren.

Til sammen skal minst fire være drept etter at de siste luftangrepene ble satt i gang.

Det skjer dagen etter et av de kraftigste angrepene i Gaza, der minst 17 mennesker ble drept.

Drept som «levende skjold»
Blant de drepte var to kvinner, skutt mens de opptrådte som «levende skjold» foran en moské der militante aktivister skal ha holdt seg skjult. Aktivistene unnslapp, angivelig ved å iføre seg kvinneklær. Samtidig ble ti kvinner og en palestinsk filmfotograf skadd.

Ifølge palestinske leger døde ytterligere sju personer i aksjonen ved moskeen i Beit Hanoun.

Etter at den siste offensiven mot Beit Hanoun begynte onsdag, er 39 palestinere og en israelsk soldat drept, melder Ap. Om lag 300 palestinere har imidlertid mistet livet i israelske militære operasjoner siden slutten av juni i år, i henhold til den israelske menneskerettighetsbevegelsen B'T selem.

Den siste uken har israelske styrker gått fra hus til hus og gjennomført ransakelser. Hundrevis av menn skal være innbrakt til avhør, de fleste løslatt etter kort tid.

Jevner hus med jorden
Militære bulldosere har også begynt å ødelegge hus i nærheten av moskeen i Beit Hanoun, der fredagens fatale aksjon fant sted. De enorme kjøretøyene av typen D9 skal ha ødelagt minst fem hus - uten at innbyggerne ble gitt beskjed.

- Bulldoseren beveget seg i mørket som en stor dinosaur, sier skolelærer Fayez Abu Harbid (29) over telefon til nyhetsbyrået Ap.

Flyktningeminister i Hamas-regjeringen, Atef Adwan, forteller til en lokalradiostasjon at han og familien selv har flyktet til et nabohus. Ifølge Adwan har israelske styrker tatt stilling like i nærheten av hjemmet hans, og plassert snikskyttere der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere