RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodig krig i Darfur

Krigen i Darfur-regionen vest i Sudan blir stadig blodigere, og verdenssamfunnets bekymring stiger.

Etter visse forsinkelser har partene i konflikten nå innledet fredssamtaler i nabolandet Tchads hovedstad Ndjamena. Håpet er at forhandlerne skal komme fram til en løsning på konflikten FN beskriver som den største humanitære katastrofe noe sted i verden i dag.

Men Sudans regjering møtte ingen krass kritikk da FNs menneskerettskommisjon i Geneve før helgen drøftet situasjonen i Darfur. Kommisjonen vedtok i stedet en heller mildt formulert tekst der partene oppfordres til å respektere menneskerettighetene.

FN får kritikk

USA fikk ikke gjennomslag for sitt krav om ny votering med sikte på en skarpere formulert resolusjon. Amerikanske diplomater og internasjonale menneskerettsaktivister anklager FN-kommisjonen for å svikte ofrene for etnisk rensing i Darfur.

Samtidig som menneskerettskommisjonen drøftet saken, innledet representanter for den sudanske regjeringen forhandlinger med geriljagruppene Sudans Frigjøringsbevegelse og Bevegelsen for Rettferd. Atmosfæren på møtet i Ndjamena ble beskrevet som god.

Forhandlinger utsatt

Stemningen var mindre anspent og partene så ut til å være mer på talefot enn før, sa diplomater i den tchadiske hovedstaden fredag. Forhandlingene skulle egentlig vært innledet tirsdag, men ble ifølge regjeringstalsmenn utsatt på grunn av krangel mellom geriljagruppene.

Brente jords taktikk

FNs visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator Jan Egeland har anklaget Khartoum-regjeringen for å bruke den brente jords taktikk mot de etniske afrikanernes landsbyer. Regjeringen hevder på sin side at det er rene banditter som står bak herjingene i Darfur.

Krigen i Darfur har krevd rundt 10.000 menneskeliv siden den brøt ut i februar 2002. Om lag 100.000 mennesker har flyktet til Tchad og opp til en million flyktninger er på vandring inne i Sudan, opplyser bistandsorganisasjoner.

Darfur ligger lengst vest i Sudan, og grenser mot Tchad og Den sentralafrikanske republikk. Innbyggerne i den knusktørre og lutfattige regionen anklager regjeringen i Khartoum for å undertrykke svarte afrikanere til fordel for arabiskættede sudanere. (NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere