RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodig start for ny strategi

Den irakiske statsministeren Nuri Al-Maliki (Arkivbilde).
Den irakiske statsministeren Nuri Al-Maliki (Arkivbilde). Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
Den irakiske hæren skal ha drept 30 militante og arrestert flere andre i Bagdad.

Kampene ses som starten på en ny giv for å skape sikkerhet i hovedstaden Bagdad, melder BBC. Iraks statsminister har lovet å gå til handling mot alle ulovlige væpnede grupper.

- Til befolkningens beste
- Sikkkerhetsplanen for Bagdad er nå klar, og vi vil støtte oss til være væpnede styrker for å implementere den med støtte fra flernasjonale styrker, sier statsminister Nouri al-Maliki i en tale for å markere 85-årsdagen for den irakiske hæren, melder AP.

Maliki at den nye sikkerhetsplanen vil skape praktiske vanskeligheter for befolkningen i Bagdad, men at «det er til deres eget beste».

Om få dager vil USAs president George W. Bush legger fram sin nye strategi for Irak-krigen. Han ventes å sende tusenvis av amerikanske soldater til Irak. Dette til tross for at det demokratiske flertallet i den nyvalgte Kongressen krever at USA skal begynne å trekke seg ut.

Første fase
Denne helgen har irakiske styrker innledet systematiske angrep mot militante fra nabolag til nabolag. Dette er det første steget i en ny amerikansk strategi for å demme opp for sunni-muslimske opprørere og sjiittiske dødsskvadroner, ifølge statsministerens rådgivere.

- Den nye planen gir intet skjulested for de som opererer utenfor lovens rammer, uansett religiøs eller politisk tilknytning, sier statsminister al-Maliki.

Han sier også at regjeringen kan komme til å revurdere sine forbindelser med land som kritiserer henrettelsen av tidligere president Saddam Hussein. Maliki sier hengningen var en «innenrikspolitisk sak» som fremmer irakisk enhet, og at den tidligere presidenten fikk en rettferdig rettergang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere