RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Aktivister i klinsj med politiet i Kiev i Ukraina. Demonstrantene protesterer mot vedtaket som har til hensikt å få ende konflikten mellom Ukraina og de prorussiske opprørene i øst.
Aktivister i klinsj med politiet i Kiev i Ukraina. Demonstrantene protesterer mot vedtaket som har til hensikt å få ende konflikten mellom Ukraina og de prorussiske opprørene i øst. Foto: Sergei Supinsky (Afp)

Blodige gatekamper i Kiev etter selvstyrevedtak

Sist oppdatert:
En politimann ble drept og så mange som 125 skadd da ultranasjonalister angrep vaktstyrken utenfor nasjonalforsamlingen i Kiev. Et vedtak om å gi Øst-Ukraina selvstyre har satt sinnene i kok.

Hundrevis av demonstranter samlet seg mandag utenfor nasjonalforsamlingen i Kiev for å protestere mot vedtaket som vestlige land mener vil bidra til å dempe konflikten mellom Ukraina og de prorussiske opprørerne i øst.

Den drepte politimannen var 25 år gammel og ble skutt i hjertet under sammenstøtene, opplyser en talskvinne for nasjonalgarden, Svitlana Pavlovska.

– Han døde på operasjonsbordet, sier hun.

Demonstrantene kastet flere granater samtidig som det ble skutt i skjul mot politivaktene, opplyser en rådgiver i innenriksdepartementet. Innenriksminister Arsen Avakov sier at tilstanden er kritisk for flere av de skadde.

Flere hundre medlemmer av nasjonalistpartiet Svoboda deltok i protesten.

Fordømmer

President Petro Porosjenko kaller angrepet en kniv i ryggen og gjør det klart at de som sto bak demonstrasjonen, fortjener hard straff, og statsminister Arsenij Jatsenjuk pekte på ultranasjonalistene som ansvarlige.

– Mens Russland og russernes banditter forsøker å ødelegge landet uten å få det til på frontlinjen, forsøker de såkalte pro-ukrainske politiske styrkene å åpne en front nummer to inne i landet, sa Jatsenjuk.

Både EU, Russland og Tyskland uttrykker bekymring.

– Dagens begivenheter er svært bekymringsfulle, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini, og det tyske utenriksdepartementet sa at gatevold er uakseptabelt, og særlig når den er rettet mot beslutningene til en lovlig valgt nasjonalforsamling.

Svært omstridt

Grunnlovsendringen, som skal gi de opprørskontrollerte områdene i regionene Luhansk og Donetsk større selvstyre, fikk mandag støtte fra 265 av i alt 368 folkevalgte representanter.

Kritikerne er rasende over vedtaket, som de mener er ensbetydende med at Ukraina på sikt vil miste all kontroll over de prorussiske områdene i øst. Under mandagens turbulente møte inne i nasjonalforsamlingen markerte de sin motstand ved å rope «skam» og slå nevene i benkene under avstemningen.

Ledd i fredsavtale

Grunnlovsendringen er et ledd i en vestligstøttet fredsavtale som ble signert i februar, og som innebærer av Ukraina har forpliktet seg til å desentralisere makten slik at områdene i øst får mer selvstyre.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er fornøyd med mandagens vedtak.

– Jeg håper at reformprosessen vil fortsette og gi positive resultater i nær framtid, sier Jagland i en pressemelding.

President Petro Porosjenko og hans regjering greide å sikre seg nok stemmer denne gangen, men det er usikkert om forslaget vil gå igjennom under en endelig og avgjørende avstemning senere i år. Da må forslaget få støtte fra minst 300 representanter for å bli vedtatt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tilhengerne av den såkalte desentraliseringen mener at reformen vil gi Vesten større mulighet til å presse Russlands president Vladimir Putin til blant annet å trekke russiske soldater ut av Ukraina. Motstanderne mener på sin side at det vil gi Putin enda en fordel slik at krigen fortsetter og Ukraina mister territorium.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere