*Nettavisen* Nyheter.

Blomsterrevolusjonen

Foto: VIKTOR DRACHEV (AFP PHOTO)

For tredje dag på rad har tusenvis av ukrainske opposisjonelle tatt til gatene, væpnet med blomster. Protestene kan ende med at at regjeringspartiet og opposisjonen deler makten, tror Ukraina-forsker.

24.11.04 16:58

Onsdag samlet tusenvis av demonstranter seg på nytt i Kievs snødekte gater. Væpnet med blomster demonstrerer de i protest mot det de mener var omfattende valgfusk. De mener opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko er landets rettmessige president. Samtidig har president Kutsjma innkalt regjeringspartiet og opposisjonen til forhandlinger.

Demonstrantene venter i spenning på de endelige resultatene etter presidentvalget, som ifølge Ukrainas valgkommisjon skal legges frem onsdag. EU har ifølge BBC News rådet valgkommisjonen til å vente med å offentliggjøre tallene til påstandene om valgfusk er nærmere undersøkt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

Forsker Tor Bukkvoll tror forhandlingene kan lede til en fredelig løsning.

-Opposisjonen vi ha vanskelig for å godta det. Men begge sider er innstilt på å unngå blodbad, sier han til TV 2 Nettavisen.

Bukkvoll er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han tror løsningen kan ligge i en delt modell, der den ene parten får statsministerposten, mens den andre får presidentvervet. Det vil innebære at mer makt blir overført fra presidenten til parlamentet.

Han tror forhandlingene kan ta lang tid, men at Ukraina har tradisjon for å finne forhandlingsløsninger i krisetider. Det skjedde blant annet under grunnlovsstriden på midten av 1990-tallet. Dessuten er næringsinteressene som står bak regjeringen livredde for at krisen skal utvikle seg til et blodbad.

-Bråk er dårlig for business, sier Bukkvoll.

EUs utenrikspolitiske talsmann, Javier Solana, sa onsdag at han frykter at konflikten kan ende med vold, melder Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.