RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bly skaper voldsmenn

(TV 2 Nettavisen)
Bly i maling, vann, jord og på andre steder kan både skade barns intelligens og forårsake voldelig kriminalitet, mener en amerikansk forsker.

Professor i psykiatri og barnesykdommer, Herbert Needleman, har forsket på hvilken virkning bly i miljøet har på barn. Han mener den amerikanske regjeringen må gjøre mer for å senke blynivået, og at foreldre må tenke mer på hvor barna deres kan bli utsatt for bly, melder Reuters.

- Når miljømessig bly finner veien til en hjerne som er under utvikling, forstyrrer det nervemekanismer som regulerer impulser. Det kan føre til antisosial og kriminell adferd, sier han.

Hans undersøkelse tyder på at mellom 18 og 38 prosent av ungdomsforbrytelser i Pittsburgh-området kan tillegges blygift i ungdommene, og viser til flere studier som finner en sammenheng mellom høye nivåer av bly enten i skjelettet til tiltalte eller i miljøet de kommer fra.

Å fjerne bly fra bensin har bidratt til en betydelig nedgang i nivået av bly i amerikanernes blod i løpet av de siste 30 årene. Men det finnes fremdeles bly i noen typer maling, drivstoff for eldre kjøretøy, gamle vannrør og i jorden, melder Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere