RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bobby Fischer vil til Island

Sjakklegenden Bobby Fischer (61) har bedt japanske myndigheter om utreisetillatelse til Island, der han har fått innvilget asyl.

Amerikanske myndigheter har utstedt arrestordre på Fischer, etter at han i 1992 reiste til det daværende Jugoslavia for å spille sjakk.

Fischer ble i sommer pågrepet i Japan med falsk pass, etter at han hadde vært på flukt i over ti år.

For ni dager siden fikk 61-åringen innvilget oppholdstillatelse på Island. I dag leverte hans advokat et håndskrevet brev til japanske innvandringsmyndigheter der Fischer ber om å få reise på egenhånd, eller at han blir deportert til landet,

- Han er glad. Hans mentale tilstand er mye bedre, sier advokat Masako Suzuki til Reuters.

Suzuki understreket at japanske myndigheter trolig ikke er rede til å sende ham ut av landet ennå.

- Det later ikke til at de forhaster seg i denne saken, sier han.

Fischer, som en gang sa at «alt jeg vil er å spille sjakk», har gjort svært lite av det etter århundrets sjakkmatch da han slo Boris Spasskij og ble verdensmester i 1972. I stedet for å bruke sin nyvunne status til å tjene masse penger og bli en superstjerne, trakk Fischer seg tilbake.

Tre år senere ble han strippet for verdensmester tittelen fordi han ikke ville forsvare den mot Anatoli Karpov. I 1992 spilte han imidlertid omkamp mot Spasskij og tjente 3,3 millioner dollar, eller 22,5 millioner kroner etter dagens kurs, på matchen. Men matchen foregikk i den jugoslaviske delrepublikken Montenegro, og ved å reise dit, brøt han det amerikanske forbudet mot samkvem med Jugoslavia.

Siden den gang har Fischers bosted vært et mysterium. Han skal ha bodd noen år i Mellom-Europa før han flyttet til Tokyo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere