Gå til sidens hovedinnhold

Bokhandleren fra Kabul starter bokbuss

Shah Muhammed Rais vil bringe det trykte ord til bokhungrige afghanere.

Rais er best kjent i Norge for å ha saksøkt journalisten Åsne Seierstad. Han har nå engasjert seg for å bringe litteratur til den afghanske landsbygda, skriver avisa The Independent.

Fra før har Rais den nå berømte bokhandelen i Kabul. Til BBC sier han at han ser på seg selv som en bøkenes misjonær, og at han gjerne vil tilfredsstille afghanernes leselyst midt i krigen og fattigdommen.

Rais har nylig vært på en reise nord i Afghanistan, der han solgte nesten alle bøkene sine på 40 dager. Nå planlegger han en ny reise.

- Afghanere elsker bøker, men de har ingen... Krigen har ødelagt alt. Ikke bare husene og vanningssystemene, men også sjelene er skadet. Bøker vil utdanne afghanerne så de kan leve lykkelig og glemme sine sorger, sier Rais.

Han sier den oppvoksende generasjon er kunnskapstørst, og at han ble bedt om å komme tilbake til nord med flere bøker.

Rais har drevet forretningen sin helt siden 1972 under både sovjetisk okkupasjon og talibans regime. I Afghanistan er han respektert for å ha risikert livet for å fremme litteraturen.

Rais har sittet i fengsel to ganger under kommunistene, og igjen under Taliban. Han har også blitt tvunget til å se noen av hans mest dyrebare bøker bli brent på bålet. Da han kom ut av fengsel, gjemte han bøkene sine rundt om kring på ulike loft i Kabul, og noen ble smuglet til Pakistan.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus