*Nettavisen* Nyheter.

Boko Haram drepte nær 200 på to døgn i Nigeria

Den nigerianske ekstremistgruppen Boko Haram har gjennomført nye massakrer nordøst i Nigeria, ifølge lokaler kilder. Nær 200 mennesker har blitt drept på to døgn.

04.07.15 18:46

Opprørerne har gjennomført flere angrep i den urolige delstaten Borno siden onsdag. Folk som har vært samlet til kveldsbønn under ramadan, har blitt skutt, kvinner har blitt skutt i sine hjem, og menn har blitt dratt ut av sengene sine midt på natten og drept.

Fredag tok en jente på rundt 15 år med seg tolv mennesker i døden da hun sprengte seg selv i luften i en moské i byen Malari i Borno. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men Boko Haram har stått bak lignende angrep i delstaten tidligere.

Samme kveld kjempet nigerianske regjeringssoldater harde kamper mot Boko Haram-opprørere i utkanten av delstatshovedstaden Maiduguri, der den ekstremistiske islamistbevegelsen ble dannet.

– Seks selvmordsbombere

I landsbyen Zabarmari, nærme Maiduguri, sprengte seks selvmordsbombere seg selv i luften fredag, ifølge den nigerianske hæren. Mange skal være drept, men hæren oppgir ikke et tall.

Blodsutgytelsen de siste dagene er den verste siden president Muhammadu Buhari kom til makten i mai. Han har lovet å stanse opprøret som har krevd mer enn 15.000 menneskeliv. Etter at han tok over, har likevel over 450 personer blitt drept i eksplosjoner, selvmordsangrep og andre angrep.

Stormet landsby

Fredag kveld stormet opptil 50 væpnede menn på motorsykler landsbyen Mussa, der de skjøt innbyggere og brant hus, sier vitnet Bitrus Dangana til nyhetsbyrået AFP.

– De drepte seks personer i landsbyen, og innbyggere ble jaget inn i skogen mens de ble skutt på. 25 personer ble drept i skogen, sier han.

En annen overlevende, Adamu Bulus, forteller om 31 drepte.

Det er fjerde gang det siste året at Boko Haram angriper Mussa, sier den lokale ungdomsarbeideren Sunday Wabba til AFP, som forteller at opprørerne «drepte alle de fikk øye på».

145 drepte

Nyheten om massakrene ble først kjent torsdag, da overlevende fortalte om angrep mot tre forskjellige landsbyer i Borno kvelden i forveien. I disse angrepene ble minst 145 mennesker drept, og mange hus brent til grunnen.

Den verst rammede landsbyen er Kukawa, som ligger i nærheten av Tsjadsjøen.

– Det ligger fortsatt mange døde kropper i Kukawa, uten tilsyn. Vi måtte forlate dem siden vi ikke kunne bære dem med oss, sier Baana Kole, som klarte å rømme fra angrepet.

Offensiv

Hæren i Nigeria, Niger, Chad og Kamerun startet i begynnelsen av året en offensiv mot Boko Harams opprør da det ble klart at den militante gruppen gjorde store erobringer i Nigeria.

Soldatene har klart å presse opprørerne ut av flere byer og landsbyer, men de siste angrepene viser at Boko Haram ikke er bekjempet.

En ny regional kampstyrke med opptil 8.700 soldater fra de fire landene samt Benin skal settes inn i kampen mot opprørsgruppen i slutten av måneden.

Frankrikes statsminister François Hollande sa fredag at han vil organisere et nytt toppmøte med landene som kjemper mot Boko Haram. Det siste toppmøtet ble holdt i Paris i mai i 2014.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.