Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bølge av sympatisorg etter Lisa Holm-drapet

BERØRER OSS: Sverige holdt pusten mens letingen etter 17 år gamle Lisa Holm pågikk og var lamslått da hun ble funnet drept. Overalt snakket man om Lisa-saken. Også her i Norge kom sympatisorgen sterkt til uttrykk.
BERØRER OSS: Sverige holdt pusten mens letingen etter 17 år gamle Lisa Holm pågikk og var lamslått da hun ble funnet drept. Overalt snakket man om Lisa-saken. Også her i Norge kom sympatisorgen sterkt til uttrykk. Foto: Foto: ERIK ABEL/TT NTB scanpix/politiet
- Det berører noe av det mange av oss frykter mest; at noe skal skje med barna våre, sier psykolog Unni Marie Heltne.

OSLO (Nettavisen): Sverige holdt pusten mens letingen etter 17-åringen pågikk og var lamslått da Lisa Holm ble funnet drept. Overalt snakket man om Lisa-saken. Også her i Norge kom sympatisorgen sterkt til uttrykk. Saken om Lisa Holm var en av de mest delte på sosiale medier i helgen.

«Så forferdelig grusomt. Helt ufattelig at noen kan gjøre noe sånt. Tenker på hvor forferdelig de etterlatte har det. Kondolerer til familien.»

«Mine tanker går til familie og venner Det er så trist at ord blir ikke dekkende.... Hvordan er det mulig....?»

«Føler virkelig med familie og venner. Håper morderne får straff som fortjent.»

Les også: De siktede i Lisa Holm-saken fremstilles for varetekt

Ekspertene kaller det sympatisorg. Den har skylt som en bølge over sosiale medier etter at 17 år gamle Lisa Holm først ble meldt savnet og så funnet drept i hjembygda Kinnekulle ved Vänern i Sverige. Meldingene over er hentet fra Nettavisens kommentarfelt og Facebook-side.

- Tegn på medfølelse

- Sympatisorgen er et tegn på at vi har evne til å leve oss inn i andres situasjon og vise medfølelse, selv om det er langt unna oss, sier psykologspesialist Unni Marie Heltne, daglig leder for Senter for Krisepsykologi.

Hun mener det i hovedsak er positivt at vi bruker sosiale medier på denne måten og gir uttrykk for empati i en slik sak.

- Så lenge det skjer i høflige og respektfulle former, legger hun til. I kommentarfeltene om Lisa-saken finner man også uttrykk for hat og sinne overfor gjerningspersonene.

- Noen drapssaker vekker sterkt engasjement, andre berører oss i mindre grad. Hvorfor er det slik?

Psykolog Unni Marie Heltne.

- Det er særlig saker som vedrører barn og unge som berører oss sterkt, og generelt voldelige overgrep mot hjelpeløse. Det er kanskje kombinasjonen av det å være ung og sorgløs og så plutselig bli utsatt for noe kriminelt. Det berører også noe av det mange av oss frykter mest: at noe skal skje med barna våre, sier Heltne.

- Hvordan opplever de pårørende en slik sympatisorg?

- Mange som blir rammet, vil ha godt av å merke den varmen og sympatien som kommer til uttrykk, men det er varmen og sympatien fra de nærmeste som betyr mest. Folk har ulikt forhold til sosiale medier og mange vil ikke ha kapasitet til å ta inn det som skjer på sosiale medier, de har nok med å takle smerten og sorgen, sier hun.

Mange la merke til Facebook-meldingen politiet i Östra Skaraborg la ut søndag da det ble klart at det dreide seg om drapssak.

POLITIETS MELDING: Politiet i Östra Skaraborgs sterke melding på Facebook etter at Lisa Holm ble funnet drept.

Gråtende politimann

Meldingene politiet går ut med i drapssaker pleier å være kjølige og nøkterne. I denne teksten beskrev de en gråtende politimann og en blek tekniker og hvor liten man som profesjonell føler seg når man skal uttrykke sin beklagelse overfor de pårørende. «Man önskar man kunde göra något mer», het det.

Les også: - Det føles ynkelig å skulle beklage til Lisas familie

Politiet ba mediene vise hensyn og respektere familiens sorg samtidig som man takket for det store engasjementet som kom til uttrykk da tusentalls frivillige lette etter Lisa: «Aldrig någonsin har vi upplevt något liknande och vi vill framföra ett varmt tack till er alla», skrev de på meldingen som over 18.000 så langt har delt, over 4000 har kommentert og hvor over 85.000 har trykket «like».

Bare Nettavisens sak om Facebook-meldingen fikk over 6000 likes på Facebook.

Fakta: Lisa Holm-drapet

Klikk for å åpne faktaboksen
  • Søndag 7. juni ved 18-tiden stenger Lisa Holm kafeen der hun jobber i Kinnekulle nordøst for Lidköping.
  • Klokken 18.23 får foreldrene en tekstmelding fra datterens telefon, der det står at hun er på vei hjem.
  • Ved 20-tiden går foreldrene ut i håp om å møte henne på hjemveien. Utenfor kafeen står mopeden hennes med nøklene i.
  • Klokken 22 ringer de politiet for å melde datteren savnet.
  • Mandag 8. juni starter politiet sitt første søk i området. En hanske, et mobildeksel og flere andre gjenstander blir funnet i området de neste dagene.
  • Fredag 12. juni blir to litauiske brødre på 31 og 35 år, og kona til den ene av dem tatt inn til avhør.
  • Noen timer senere blir Lisa Holm funnet drept. De tre som satt i avhør ble pågrepet.
  • De to brødrene er siktet for drap, kvinnen for å ha holdt forbrytere skjult. (TT-NTB)

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!