Gå til sidens hovedinnhold

Bombarderte pirater med desibel

En lydkanon bidro til å avverge piratangrepet mot «Seabourn Spirit». Nå letter rederiet på sløret og forteller om sitt hemmelige våpen.

Lite har vært sagt om det akustiske våpenet som sammen med kaptein Sven Erik Pedersens manøvrering av skipet var avgjørende da «Seabourn Spirit» klarte å unnslippe pirater med granatkastere og automatvåpen utenfor Somalias kyst lørdag. Nå letter Miami-rederiet Seabourne Cruise Line på sløret.

Utviklet for forsvaret
Det ikke-dødelige våpenet, kalt Long Range Acoustic Device (LRAD) ble opprinnelig utviklet for det amerikanske forsvaret etter angrepet på «USS Cole» utenfor Jemen i 2000. Hensikten var å hindre små fartøyer i å nærme seg og angripe amerikanske krigsskip, melder Associated Press (AP).

Siden sommeren 2003 har innretningen også vært å finne på sivile fartøyer, og mandag bekreftet Bruce Good, en talsmann for Seabourne Spirit, at lydkanonen er en del av cruiseskipets forsvarssystem og at det var denne som ble rettet mot piratene da de angrep cruiseskipet 161 kilometer utenfor Somalias kyst lørdag.

Øredøvende støy
Lydkanonen sender øredøvende støy i én bestemt retning, uten å være til sjensanse for de som opererer den.

Den militære versjonen av LRAD er en 20 kilo tung innretning med noe som ligner en parabolantenne. Den sender av gårde en høyfrekvent tone i en tynn lydbølge.

Rådsnar kaptein
Cruiserederiet har etter hendelsen gjennomført en intern gransking for å finne ut hva som bidro til den lykkelige løsningen på angrepet. Rederiet peker på at den norske kapteinen, Sven Erik Pedesen, endret skipets kurs, økte farten og satte kursen ut i åpent hav for å slippe unna piratene.

Produsenten av lydkanonen, American Technology Corp., med base i San Diego i California, sier ifølge AP at øredøvende «smell» fra lydkanonen sammen med manøvreringen av skipet var avgjørende for at piratene måtte gi opp i dette tilfellet.

Som en kraftig røykvarsler
Selskapet sammenligner lyden med den fra en røykvarsler, bare at den er mye kraftigere. Den kan nå opp i 150 desibel, mens vanlige røykvarslere gir 80 til 90 desibel.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken