Bombeekspert skal lede al-Qaida

Bombekspert og bin Ladens stedfortreder. Amerikanske militære mener de har avslørt identiteten til han som skal lede al-Qaida etter al-Zarqawi.

15.06.06 18:44

Det amerikanske militæret sa torsdag at mannen som hevder å være al-Qaidas nye leder, er Osama bin Ladens stedfortreder, Ayman al-Zawahri.

Majorgeneral William Caldwell, en talsmann for de amerikanske styrkene, sier ifølge nyhetsbyrået AP at al-Masri tilsynelatende er den samme personen som al-Qaida i Irak refererer til på et islamsk nettsted tidligere denne uka.

Mannen, som kaller seg Abu Hamza al-Muhajer (mujaher betyr innvandrer), hevder å være etterfølgeren til Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept i et luftangrep av amerikanske styrker den 7.juni.

Ettersøkt
Det amerikanske militære viste fram et bilde av den egyptiske al-Masri, med et tradisjaonelt arabisk hodeplagg. Han ble lagt til på listen over de mest ettersøkte i februar 2005, og USA har utlovet en dusør på 50.000 dollar for hans hode.

- Hvis dere har fulgt med og lest på web-sidene, kaller de mannen som de skal sette inn i lederrollen for Hamza al-Muhajer. Vi tror på dette tidspunkt at vi snakker om samme person, men det vil vi få bekreftet ved en nærmere analyse, sa Caldwell.

Bombeekspert
Mannen er bombeekspert, trent opp i Afghanistan, og er en nøkkelperson i nettverket til al-Qaida I Irak, med ansvar for å legge til rette for ¨å få utenlandske forkjempere fra Syria inn til Bagdad, ifølge talsmannen.

Caldwell viser til etterretningsinformasjon, som sier at militæret tror al-Masri først kom til Afghanistan i 1999 for å bli trent, og for å gi opplæring i den islamske lære for andre soldater. Han ble bombeekspert ved å spesialisere seg på å bygge veibomber- kunnskaper han gjorde nytte av både i Fallujah og i Bagdad.

Caldwell sier at al-Masri startet å arbeide med Zarqaw i Fallujah. Senere ble han emiren av Sør-Irak for al-Qaida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.