Bombejakt på flyplasser i USA

Foto: Matt Rourke (Ap)

Mistenkelige pakker som ble funnet på fly i Storbritannia og Dubai, utløste bombefrykt ved amerikanske flyplasser.

29.10.10 21:33

Det ble slått full alarm ved flere flyplasser i USA da det ble funnet en mistenkelig pakke om bord på et transportfly som mellomlandet i East Midlands i England. Transportflyet, som tilhørte United Parcel Service (UPS), var på vei fra Jemen til Chicago.

Det hvite hus bekrefter fredag kveld at det også er gjort funn av en mistenkelig pakke om bord på et fly i Dubai i De forente arabiske emirater.

- Begge pakkene kom fra Jemen. Som følge av sikkerhetstiltakene som ble utløst av denne trusselen, ble det i tillegg iverksatt tiltak mot flyene på de internasjonale flyplassene i Newark og Philadelphia, opplyser Det hvite hus i en uttalelse.

Amerikanske myndigheter undersøker om funnene kan kobles til terrorisme.

- Vi tar dette svært alvorlig, sier en amerikansk offisiell til CNN.

Gjennomsøkte flere fly
Den mistenkelige pakken om bord på flyet i Storbritannia, var en manipulert blekkpatron som lignet på en bombe. Blekkpatron inneholdt hvitt pulver, og var utstyrt med flere ledninger og et kretskort. Men ifølge Sky News ble det ikke funnet spor etter sprengstoff.

Personell ved flyplassen East Midlands i Derby, England bekrefter at det ble gjort funn av en mistenkelig pakke klokken 16.30 norsk tid.

Amerikanske etterforskere har gjennomsøkt to UPS-fly på flyplassen i Philadelphia og ett UPS-fly på Newark-flyplassen i New Jersey. I tillegg ble én UPS-lastebil i Brooklyn, New York gjennomsøkt for bomber, uten resultater.

- Av hensyn til sikkerheten ble flyene fraktet til et avsidesliggende område hvor de blir møtt av offisielle polititjenestemenn, opplyser avdelingen for transport og sikkerhet i Det amerikanske innenriksdepartementet (Transportation Security Administration).

Så langt er det ikke funnet noen mistenkelige pakker om bord på fly i USA.

- Målet var synagoger i Chicago
Amerikansk etterretning skal i forkant ha mottatt tips om at disse gjenstandene skulle sendes på transportfly fra Midtøsten til Chicago. Ifølge ubekreftede meldinger skulle de bombelignende pakkene til synagoger i Chicago.

Sky News melder at amerikanske myndigheter etterforsker muligheten for at Al-Qaida er involvert.

CNN meldte først at det ble gjort funn av en bombe om bord på et fraktfly i Storbritannia, men dette ble senere avkreftet av amerikanske og britiske myndigheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag