RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bombemann knyttes til al-Qaida

Sist oppdatert:
Hjernen bak terrorbombene i London hadde direkte forbindelser med al-Qaida, hevder britisk politi.

Mannen, som er britisk statsborger av pakistansk oprinnelse, skal ha vært i treningsleire som tilhører al-Qaida i Pakistan og Afghanistan, skriver avisen The Times. Politiet mener også at mannen kan knyttes til flere tidligere terrorangrep.

Mannen skal ha forbindelse med en al-Qaida-leder som deltok på et terrortoppmøte i Pakistan for 16 måneder siden, der flere terrormål ble bestemt. Han skal også ha forbindelse med et al-Qaida-medlem som sitter fengslet i USA, data-ingeniøren Mohammed Barbar.

Skobomberne
Sprengstoffeksperter bekreftet torsdag at eksplosivene som ble brukt i London-bombene, var av samme type som ble brukt av «skobomberne» Richard Reid og Saajid Badat. Ekspertene håper også å kunne fastslå om sprengstoffet brukt i London er produsert samtidig som det som ble brukt av Reid og Bajat.

Måten London-bombene ble satt sammen på, peker også i retning av al-Qaida.

Forlot London
Fortsatt gjenstår det for politiet å finne ut hvordan mannen kom i kontakt med de fire mennene som sprengte bombene i London. En teori er at han møtte en av dem på en religiøs skole i Pakistan. Politiet forsøker også å finne ut om mannen har rekruttert flere terrorister som bare venter på å slå til. Selv forlot trolig mannen London dagen før terrorangrepet.

Politiet jakter på en sjette mann, en kjemistudent som forsvant fra huset sitt i Leeds i forrige uke. Politiet tror han kan ha vært med på å sette sammen bombene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere