*Nettavisen* Nyheter.

Bomber forsteder

Israelske bombefly angrep forsteder til Beirut fredag morgen. Hizbollah har en rekke kontorer sør i byen.

14.07.06 11:26

I de siste angrepene ble tre mennesker drept, og om lag 50 skadet, ifølge libanesiske myndigheter.

Mer enn 50 libanesere og ti israelere har blitt drept i voldsomhetene som nå går inn i sin tredje dag, melder AP.

Ifølge libanesisk politi bombet de israelske jagerne bebygde områder sør i Beirut, og traff blant annet veien som leder til flyplassen i byen. I tillegg sier en representant for Libanons forsvar at to bruer og et stadion ble truffet av bomber.

Slapp flyveblader
Tidligere hadde israelske fly sluppet flyveblader over Sør-Beirut der de advarte sivile mot å oppholde seg i nærheten av Hizbollahs kontorer. Man regner med at lederen for Hizbollah, Sheik Hassan Nasrallah bor i dette området av byen.

Torsdag ble veien som leder fra Beirut til syriske Damaskus bombet i stykker av israelske styrker.

Hizbollah på sin side skjøt en rekke raketter inn i Nord-Israel. Israels tredje største by, Haifa, ble også truffet av raketter. Hizbollah nekter for dette, men hvis det stemmer, er Haifa det punktet lengst inn i Israel som noensinne har blitt truffet av raketter skutt fra Sør-Libanon.

Vil kutte forsyninger
Israelske diplomater kalte angrepene mot Haifa for en voldsom eskalering av voldsbruken. Israelske fly, artilleri og krigsskip angrep en rekke mål i Libanon gjennom hele torsdag. Blant annet ble den internasjonale flyplassen angrepet to ganger.

Israel har forklart at de angrep flyplassen fordi den er et knytepunkt for forsyningene av mat og våpen til Hizbollah. Flyplassen ble stengt, og alle ankomster sendt til andre flyplasser.

Volden startet onsdag da styrker fra Hizbollah-militsen krysset grensen til Israel hvor de tok livet av tre soldater, og bortførte to andre.

Siden den gang har fem andre israelske soldater mistet livet. To sivile israelere har også blitt drept, mens tapstallene på libanesisk side foreløpig viser to soldater og 45 sivile.

Til tross for at en rekke land, deriblant USA og Libanon selv, sier at den libanesiske regjeringen ikke har mulighet til å håndheve makt i områdene kontrollert av Hizbollah, insisterer Israel på å holde Libanons regjering ansvarlig for volden og bortføringen av de to israelske soldatene.

Syria og Iran
Hizbollah, som får mye av støtten sin fra Syria og Iran, blir regnet som en terroristorganisasjon av USA og Israel. Organisasjonen har nå 23 av 128 plasser i den libanesiske parlamentet.

Generalmajor Udi Adam, som er sjef for Israels nordkommando, sa onsdag at han har omfattende planer om å bekjempe Hizbollah over hele Libanon, og ikke bare i områdene de kontrollerer sør i landet.

Angrepet på hovedveien mellom Beirut og Damaskus er bare et av flere angrep som tar for seg strategisk mål. Vitner har fortalt om hundrevis av turister som sitter strandet i bussene sine, mens de var på vei for å flykte ut av Libanon.

I tillegg til flyplassen, ble også flyplassen Rayak i Bekaa-dalen og en liten militær flyplass nord i landet angrepet av israelske fly torsdag.

Blokkerer Beirut havn
Israels ambassadør i USA, Daniel Avalon, forklarte til CNN torsdag hvordan Israel håper at angrepene i Libanon vil være med på å kutte forsyningslinjene til Hizbollah slik at de ikke vil ha muligheten til å skyte flere raketter inn i Israel. Samtidig håper man at en svekking av Hizbollah skal gjøre det mulig for Libanons regjering å ta kontroll av områdene der organisasjonen er sterkest.

Den israelske marinen brukte sine skip for å sette opp en blokade av Beirut for å hindre at cruiseskip, og for å kutte leveransene av drivstoff som brukes til å drive kraftverkene.

Ifølge israelske kilder har man ikke satt noen tidsbegrensing for hvor lenge operasjonen mot Libanon skal vare. Forsvarsminister Amir Peretz gjorde det klart at Israel ikke vil risikere at Hizbollah tar over kontrollen over grenseområdene sør i Libanon, og åpnet dermed for at Israel på nytt kan okkupere området. Sist gang det skjedde varte okkupasjonen i over 20 år mellom 1978 og 2000.

Som en følge av våpenhvilen som gjorde slutt på 15-års borgerkrig i Libanon i 1990, fikk Hizbollah lov til å beholde sine våpen for å kunne kjempe mot israelske tropper i Sør-Libanon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.