*Nettavisen* Nyheter.

Bomber rystet spanske byer

To bomber gikk lørdag av i to havnebyer nordvest i Spania. Mistanken rettes mot den baskiske separatistgruppen ETA.

21.08.04 17:56

Fire mennesker ble skadd som følge av eksplosjonene.

Bombeeksplosjonene ser ut til å være de siste i en rekke ETA-angrep mot den spanske turistindustrien, og hendelsene kan tyde på at separatistbevegelsen har trappet opp sine aktiviteter etter en rolig periode.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet ble begge bombene varslet på forhånd i en telefonoppringning til den baskiske avisen Gara, som ofte mottar advarsler av denne typen. Den anonyme personen hevdet at han tilhører ETA, skriver Gara, som fikk advarselen omkring 40 minutter før eksplosjonene skjedde, på sine internettsider.

Advarselen førte også til at politiet fikk evakuert områdene før bombene gikk av, skriver nyhetsbyrået DPA.

Mindre eksplosjoner
Begge bombene var plassert i beholdere for resirkulering av glass. Den ene sprengladningen gikk av i en beholder på en parkeringsplass ved stranden i byen Sanxenxo, og fire personer ble skadd i denne eksplosjonen, ifølge en talskvinne for rådhuset i byen.

Den andre bomben var plassert i en beholder som var plassert ved havnen i Baiona, og den skal ha gått av i en kontrollert eksplosjon.

Både Sanxenxo og Baiona ligger i regionen Galicia, hvor mange velstående spanjoler ferierer og har sine lystbåthavner. Ingen av de to eksplosjonene førte til større materielle skader.

Økt aktivitet
Bare i august har totalt fire bomber rammet turistbyer på nordkysten av Spania. De har gjort relativt små skader, men flere personer er blitt såret.

Separatistorganisasjonen ETA har regelmessig gjennomført bombeangrep om sommeren for å ramme Spanias turistindustri, som er svært viktig for landets økonomi. Hittil har imidlertid ikke mange turister blitt skremt fra å reise til landet.

Siden 1968 er nær 850 personer drept i angrep som ETA mistenkes for å ha stått bak. ETA kjemper for en uavhengig, baskisk stat nord i Spania og sørvest i Frankrike, men gruppen er sterkt svekket etter en vedvarende politijakt på dens medlemmer og sympatisører. Ingen mennesker er drept i ETA-aksjoner siden mai i fjor.

Spania, USA og EU mener alle at ETA er en terrororganisasjon

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.