*Nettavisen* Nyheter.

Bomber Somalia

Etiopiske myndigheter har angrepet islamistene i Somalia med bomber og raketter.

25.12.06 09:39

Ifølge en rekke øyenvitner har etiopiske fly har sluppet bomber og skutt raketter mot to steder i Somalia julaften.

- Etiopierne har begynt bombingen, sier innbygger Abdirashid Hassan over telefon til Reuters. Han sier han så fly slippe bomber over Baladwayne, 30 mil fra hovedstaden Mogadishu. Byen er kontrollert av somaliske militser, og bomben traff en strategisk viktig vei og et rekrutteringssenter for militante, sier et annet øyenvitne til AP.

Forretningsmannen Farah Osman sier to etiopiske fly skjøt raketter mot utkanten av Bandiradley, 70 mil nord for Mogadishu.

- Motangrep
Kampene mellom somaliske islamister og deres etiopisk støttede rivaler pågår for sjette dag på rad.

Etiopias informasjonsminister Berhan Hailu bekrefter at Etiopia har «igangsatt motangrep» i Somalia søndag mot somaliske islamister, og at de har truffet flere områder.

- Etter for mye tålmodighet har den etiopiske regjeringen iverksatt tiltak i eget forsvar og startet motangrep mot den aggressive, islamistiske Unionen av Islamske Domstoler og utenlandske terrorgreupper, sier Hailu til Reuters.

Dramatisk vending
Med dette har striden mellom den etiopisk støttede overgangsregjeringen og islamistene tilspisset seg kraftig.

I juni tok islamistene makten i Mogadishu og deler av det sørlige Somalia. De representerer en stor utfordring for overgangsregjeringen som forsøker å gjenopprette sentralt styre for første gang siden diktatoren Mohamed Siad Barre ble styrtet i 1991.

Analytikere frykter at konflikten kan utarte til en regional krig som omfatter rivalene Etiopia og Eritrea og utløse selvmordsaksjoner i Øst-Afrika.

Flerfrontskrig
Krigere lojale mot begge sider har skutt med granater, raketter og maskingevær mot hverandre. Kampene foregår nå på fire fronter.

Militære eksperter anslår at Etiopia har mellom 15.000 og 20.000 soldater i Somalia, mens Etiopia sier de bare har noen få hundre i trening der.

Ifølge øyenvitner har imidlertid etopiske soldater deltatt i kamp i flere måneder inne i Somalia. Etiopiske krigshelikoptre skal være sett over Baidoa, og en kilde fra myndighetene sier til Reuters at etiopierne har 20 tanks og fire angrepshelikoptre i Baidoa. De skal også ha utbedret flyplassen for å gjøre den bedre egnet for militære operasjoner.

Etiopia innrømmet for første gang søndag kveld, at militæret kjemper mot islamistiske styrker i Somalia.

- Fra og med i dag har vårt forsvar satt i gang en offensive, sier Etiopias statsminister Meles Zenawi ifølge AFP.

- Vi forsøker ikke å sette opp en regjering for Somalia, vi har heller ingen intensjoner om å blande oss inn i Somalias interne anliggende, sier sa han i en fjernsynssendt tale.

Mens Meles talte angrep troppene hans islamistiske grupper fire steder i Somalia. BBCs reporter i Addis Ababa melder om kraftig eskalering i kampene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.