Bombes sønder og sammen

Libanon trygler om våpenhvile.

13.07.06 23:53

Israel har torsdag bombet Libanons viktigste veier og broer, samt landets internasjonale flyplass og militære flybaser. I tillegg er alle innfartsårer til landet blokkert. Israelske krigsskip stenger landets havner, og den internasjonale flyplassen i Beirut måtte stenge etter israelske luftangrep. Torsdag kveld ble flyplassen bombet for andre gang denne dagen. Drivstofflagrene står nå i flammer.

Sent torsdag kveld norsk tid ble også hovedveien mellom Libanon og Syria bombet.

Nå ber Libanons regjering FN om å få istand en våpenhvile.

- Vi ber FNs sikkerhetsråd om å ta en umiddelbar avgjørelse om våpenhvile, og om å få stoppet beleiringen av Libanon, sier informasjonsminister Ghazi Aridi etter et krisemøte i regjeringen, ifølge Associated Press.

Hundrevis av mål
Volden mellom Israel og Libanon eksploderte i løpet av få timer etter at den libanesiske geriljagruppen Hizbollah kidnappet to israelske soldater onsdag. Hizbollah krever sine medlemmer løslatt fra israelsk fangenskap, og Israel svarer med å sende tunge styrker inn i Libanon.

Generalmajor Udi Adam sier Israel har truffet hundrevis av mål i Libanon, Målene er infrastruktur i Libanon der det finnes raketter og annet arsenal som tilhører Hizbollah, sier han ifølge Associated Press.

- Jeg forestiller meg at over tid vil vi kunne kvitte oss med denne trusselen for godt, sier han.

Adam legger til at hæren ikke utelukker å sende bakkestyrker inn i Libanon.

- Vi er i krig
Hizbollah har besvart angrepene ved å skyte over 80 raketter inn i det nordlige Israel. Ifølge Al-Manar TV har Hizbollah avfyrt raketter mot den israelske hærens hovedkvarter i byen Safad, nord i Israel.

Torsdag kveld skjedde det Israel har fryktet: En Katyusha-rakett nådde helt til havnebyen Haifa. Det er lengre sør i Israel enn noen raketter fra Libanon har nådd tidligere. Ingen ble skadd, men innbyggerne i byen ble bedt om å holde seg nær bomberom.

- De som skyter inn i et så tettbebodd område, vil betale dyrt, truer David Baker ved den israelske statsministerens kontor, ifølge AP.

Israels ambassadør til USA kaller angrepet på Haifa en «betydelig, betydelig eskalasjon» av konflikten mellom Israel og Hizbollah-geriljaen. Da ambasadøren ble spurt om Israel nå er i krig, svarte han ja.

- Målet er å vinne denne krigen, sier han.

Nestleder for Hizbollah, sjeik Naim Kassem, nekter i et telefonintervju med al-Jazeera for at den libanesiske geriljaen skjøt raketter mot Haifa.

Infrastrukturen ødelagt
Libanons statsminister, Fuad Siniora, sier til TV 2 Nettavisen at over 47 sivile er drept i Israels angrep mot landet. Les TV 2 Nettavisens eksklusive intervju med statsministeren her.

Israel slapp bomber på rullebanene til to libanesiske militærbaser torsdag, sier politiet til Associated Press. Rayak-basen i Bekaa-dalen øst i landet ble truffet av to bomber, og senere slapp israelerne fire raketter mot luftbasen Qoleiat nær grensen mot Syria.

Ingen skal ha blitt drept i angrepene, men bombingen av Libanons to militære flyplasser betyr at Libanons luftstyrke er så godt som nøytralisert.

Torsdag morgen ble landets internasjonale flyplass stengt på grunn av angrep. Rullebanene både på den sivile og de miliære flyplassene er nå gjennomhullet av bomber fra israelske kampfly, melder AP.

Israels utenriksdepartement sier de har fått informasjon om at Hizbollah prøver å flytte de tilfangetatte soldatene til Iran.

Den libanesiske hæren har holdt seg unna kampene mellom Hizbollah og israelske styrker. Men Israel holder den libanesiske regjeringen ansvarlig for at Hizbollah kidnappet to israelske soldater onsdag.

TV 2 Nettavisen følger utviklingen i Midtøsten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.