RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bombet skole med brannvåpen

Foto: fotograb (Human RIghts Watch)
Sist oppdatert:
Omstridte brannvåpen forårsaker smertefulle brannskader som går helt inn til beinet.

Organisasjonen Human Rights Watch har avdekket at det syriske forsvaret slipper luftbårne brannvåpen over befolkede områder i Syria.

- Brannvåpen er en fellesbetegnelse på våpen som har som primærfunksjon å sette fyr på objekter eller forårsake brannskader på personer. Det kan være alt fra flammekastere og granater til miner og bomber som kan gå under definisjonen av brannvåpen, sier jurist ved Forsvarets høyskole, major Lars Morten Bjørkholt, til Nettavisen.

Brannstiftende effekt
Human Rights Watch kan dokumentere at Assad-regimet har sluppet brannbomber over minst fire mål i Syria siden midten av november måned.

- Det som er brukt i Syria, ser ut til å være en type klaseammunisjon med brannstiftende effekt. Når det gjelder Syria så har det tidligere vært snakk om bruk av antipersonellminer, klasevåpen og frykt for bruk av kjemiske våpen. Og nå er det snakk om brannvåpen. Alle disse våpentypene er veldig omstridte, og de fleste land forholder seg for gode til å bruke dem, sier Bjørkholt.

- Grunnen til det er at virkningen til disse våpnene er vanskelig å begrense til å virke mot lovlige mål som militære objekter og stridende personell, legger han til.

Bevismaterialet til Human Rights Watch består av intervjuer med øyenvitner, samt videobilder som er analysert av organisasjonen. (Se video nederst i saken).

FN-konvensjonen
Totalt 106 stater har forpliktet seg til et forbud mot bruk av brannvåpen.

- Når det gjelder brannvåpen generelt, så har de fleste land signert en protokoll i FN-konvensjonen om inhumane våpen (CCW). Da er det protokoll 3 som omhandler restriksjoner på brannvåpen. Syria har ikke signert den og er ikke bundet til denne protokollen. Hadde de vært det, så hadde det vært forbudt å bruke luftleverte brannvåpen mot militære mål som ligger innenfor en konsentrasjon av sivile, sier major Bjørkholt.

Ikke spesifikt forbud
Det foreligger imidlertid ikke noe spesifikt internasjonalt forbud mot bruk av brannvåpen i Genèvekonvensjonene eller annet regelverk.

- Bruken av brannvåpen går inn under de generelle reglene. Det er generelt ikke lov å bruke våpen som har en vilkårlig virkning, som ikke kan rettes spesifikt mot et lovlig mål. Hvis det er tilfeldig om en treffer sivile eller militære objekter, så er det ikke tillat å bruke det. Og i den forstand så vil brannvåpen ofte ha en vilkårlig virkning fordi man ikke vet hva man treffer og hvordan brannen vil spre seg, sier Bjørkholt.

Bombet skoler
Organisasjonen har også avdekket at brannbomber trolig har blitt brukt mot sivile mål som blant annet skoler. I forrige uke ble om lag 20 sivile personer skadd, inkludert kvinner og barn, da det syriske forsvaret slapp brannbomber over en skole.

Brannbomber kan inneholde en rekke typer brennbare substanser, inkludert napalm, termitt eller hvit fosfor. Brannvåpen forårsaker ekstremt smertefulle brannskader, ofte helt inn til beinet, og kan også påføre åndedrettsskader, ifølge Human Rights Watch.

Brannskadene er vanskelig å behandle, spesielt i konfliktområder hvor det er mangel på medisinsk utstyr og fasiliteter.

Hensiktsmessig å brenne
Bjørkholt sier hensikten med bruk av brannvåpen kan være å ta ut mål som det er hensiktsmessig å brenne opp. Det kan eksempelvis være drivstofflagre, ammunisjonslagre eller fabrikker som produserer kjemiske våpen.

- Brannvåpen brukes primært mot bygninger, materiell og vegetasjon. Men under andre verdenskrig brukte man flammekastere i utstrakt grad for å rydde blant annet bunkere, sier han.

- Men hvorfor bruker Assad brannvåpen? Det kan være for å ta ut militære objekter, men jeg tror at en mulighet er at han ikke har ubegrenset tilgang på ammunisjon, så styrkene til Assad bruker det de har tilgjengelig. Og hvis det er brannvåpen som er tilgjengelig, så bruker de det også, kan det virke som, sier Bjørkholt.

Terrorisering av sivile
Bjørkholt utelukker heller ikke at Assad bruker slike våpen bevisst for å spre frykt i landet.

- Det virker som at noen av angrepene som blir gjennomført, er en slags terrorisering av ikke bare opprørere, men også sivile, sier Bjørkholt.

Human Rights Watch melder at brannbomber er sluppet over byene Idlib, Homs og Damaskus. Organisasjonen oppfordrer Assad-regimet til å avslutte angrepene med brannvåpen umiddelbart.

- Vi er bekymret over at Syria antakelig har begynt å bruke brannstiftende krigsmateriell, ettersom disse våpnene forårsaker særlig grusom lidelse for sivile og omfattende materielle ødeleggelser når det blir anvendt i befolkede områder, sier Steve Goose i våpenavdelingen til Human Rights Watch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere