Gå til sidens hovedinnhold

- Bombet sykehus med 500 mennesker

Israel skal ha bombet et sykehus på Gazastripen hvor det befant seg 500 mennesker.

Det melder aljazeera.net. Mange av de 500 var sivile som hadde søkt tilflukt, i et håp om å unngå kamphandlingene.

En avdeling på sykehuset al-Quds, som ligger Tal al-Hawa bydel i Gaza by, tok fyr etter å ha blitt truffet. Kampene mellom israelske styrker og Hamas foregår nå midt i byen, melder haaretz.com.

Også alarabiya.net melder at sykehuset skal ha blitt truffet, men det er foreløpig uvisst om noen har blitt skadd.

- Umulig å evakuere
Ifølge Røde Kors tilhører sykehuset Røde Halvmåne, og det er andre etasje som står i brann. Et stort forsyningslager med nødhjelp og medisinsk utstyr og en administrasjonsbygning meter unna brenner også, skriver Røde Kors i en pressemelding.

- Sykehuset har rundt 100 sengeplasser fordelt på 10 etasjer. Alle pasienter og ansatte er evakuert ned til første etasje hvor nå rundt 500 mennesker er samlet.

Grunnet kamphandlinger i området, får man ikek evakuert, og det gjør det heller ikke mulig å forsøke å slukke brannen. Det er frykt for at drivstofftankene til sykehuset skal ta fyr også, og ikke minst er det frykt for at sykehusbygningen tar full fyr.

FN-bygning brenner
I tillegg står FNs hovedkvarter i Gaza by i brann etter at det ble truffet av israelske artilleriild og granater, melder CNN.com.

Hovedkvarteret ble truffet under sammenstøt mellom Hamas og israelske styrker tidlig torsdag.

- Det er en veldig stor brann og vi er ikke i stand til å få den under kontroll på det nåværende tidspunkt, sier John Ging, som leder FNs hjelpearbeid på Gazastripen (UNRWA).

Tre ansatte skal være skadd i angrepet.

Lager for drivstoff
Redningsmannskaper klarer heller ikke å komme fram til bygningen, sier Ging, ettersom kampene fremdeles raser i området. FN-bygningen er blant annet lager for nødhjelpsmateriale.

- Mat, drivstoff, medisiner - alt er der.

I tillegg har 700 palestinere søkt tilflukt rundt bygningen.

Generalsekretær i FN, Ban Ki-moon har kritisert angrepet på FN-bygningen, og Israels forsvarsminister Ehud Barak har beklaget hendelsen.

- Hvitt fosfor
Ifølge Ging har byen blitt utsatt for intens bombet i løpet av natten og morgentimene. Lederen for hjelpearbeidet sier ansatte har identifisert brannårsaken som granater med hvitt fosfor, hvis bruken av er regulert av internasjonal lov, og ikke skal anvendes i tett befolkede områder. Årsaken er farene for brannskader hos sivile og at det lett kan antenne og starte branner.

Talsmann for UNRWA, Christopher Gunness sier Israel ikke har svart på oppfordringen om å stanse kamphandlingene og følge FN-resolusjonen. Også Hamas er bedt om å stanse angrepene.

- Jeg står og ser over byen Beit Hanoun. Ved hvert dumpe smell og hver røyksky som kommer opp der, så er det trist å måtte si at ingen av partene lytter, sier Gunness.

- Ingen tilfeldighet
I tillegg til FN-bygningen og sykehuset, er også et mediebygg truffet. Flere arabiske TV-stasjoner og blant annet nyhetsbyrået Reuters, Sky News og Fox, har sine kontorer i al-Sharouk mediehuset.

En person skal ha blitt skadd, melder Haaretz, mens Alarabiya sier to journalister fra Abu Dhabi TV mistet livet og flere andre ble skadd.

- De (den israelske hæren) har koordinatene på alt - offisielle og uoffisielle bygninger. Dette var definitivt planlagt, dette var ikke et uhell, sier sjef for al-Arabiyas Ramallah-kontor, Nidal Hassan.

Israel har sagt de vil undersøke saken.

20 dager, 6000 liv
Etter 20 dager med krigshandlinger, har over 1000 palestinere mistet livet og nærmere 5000 er skadd. Mange er sivile, uten at det er mulig å gi et nøyaktig tall, men en palestinsk menneskerettighetsgruppe sier at 670 av de 1000 drepte er sivile.

På israelsk side har ti soldater og tre sivile mistet livet, ifølge det israelske militæret. 100 soldater skal være såret.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?