RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik: - Enklere å få med USA

Sist oppdatert:
Økt internasjonalt engasjement er avgjørende for at Arafats arvtakere skal lykkes, mener statsminister Kjell Magne Bondevik. Han mener Arafats død vil gjøre det lettere å trekke Bush-administrasjonen med i fredsprosessen.

- Jeg føler vemod over at palestinernes fremste symbol er borte. Jeg vil huske Arafat etter mange personlige møter, sier Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen etter at den palestinske lederen var meldt død.

Bondevik mener det er avgjørende at både EU, Russland og USA engasjerer seg for at det nye palestinske lederskapet skal lykkes. Bush-administrasjonen har lenge vært svært kritiske til Arafat. Bondevik tror hans bortgang kan få Bush til å se på fredsprosessen med nye øyne.

- Jeg tror nok det blir lettere, sier han.

Linjeskifte
Kjell Magne Bondevik mener Arafat sto for et linjeskifte ved først å drive væpnet kamp for så å bli en politisk leder. Bondevik mener palestinere og Israel nå står overfor et nytt linjeskifte.

- Jeg håper den israelske regjeringen forholder seg til det nye palestinske lederskapet, og at det vil komme et nytt momentum i fredsprosessen, sier han.

Bondevik mener de nye palestinske lederne står overfor en vanskelig utfordring.

- De får en veldig tøff jobb. Hamas har sendt ut signaler som er urovekkende. Om de nye lederne vil lykkes, avhenger sterkt av det internasjonale presset, sier han.

Samlende leder
- Det palestinske folket har ved president Arafats bortgang mistet en samlende leder. Det internasjonale samfunn må bidra til at valg på ny president skjer i rolige og korrekte former, sier utenriksminister Jan Petersen i en pressemelding.

Vi vil først og fremst huske president Arafat for hans modige beslutning om å stanse geriljakampen til fordel for en fredsprosess, sier Petersen.

Usikkert
Tdspunktet for Yasser Arafats begravelse er ikke fastsatt. Først vil det bli holdt et likskue og en seremoni i Kairo, før liket av den palestinske presidenten flys til Ramallah for å bli begravet. Hvem som skal delta fra norsk side i begravelsen, er ikke klart, men trolig blir det en statsråd. Bondevik utelukker ikke at han selv vil delta, men skal etter planen reise til USA i slutten av uke. Utenriksminister Jan Petersen er for tiden på Sri Lanka.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere