*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik: - Vellykket toppmøte

Foto: (TV 2)

-Dette var klart i Norges interesse, sier Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen etter at de 26 Nato-landene rundet av toppmøtet i Brussel tirsdag.

22.02.05 17:22

-Først og fremst var møtet et klart uttrykk for viljen til fortsatt å bruke Nato som det viktigste forumet for de transatlantiske forbindelsene, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Han mener president George W. Bush under tirsdagens møte viste at han setter Nato svært høyt. Samtidig signaliserte Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder at Nato spiller en politisk rolle.

-Schröder var veldig opptatt av å understreke at han ikke mente å skape rivninger mellom EU og Nato, men tvert i mot at den økte konsentrasjonen i EU også ville være positiv for Nato. Det vil styrke den europeiske pilaren og skape bedre balanse, sier Bondevik.

I forrige uke sa Schröder at EU-landene burde legge mindre vekt på Nato. Bondevik mener Schröder tonet ned dette inntrykket tirsdag.

Fredsstyrke
Bondevik understreket at Nato både politisk og militært har tilpasset seg verden etter den kalde krigen, blant annet gjennom deltakelsen på Balkan og i Afghanistan. Han tror alliansen også kan spille en viktig rolle i Midtøsten. I første omgang er det aktuelt å lære opp palestinske sikkerhetsstyrker. Senere kan Nato-styrker overvåke en eventuell fred mellom Israel og palestinerne.

- Hvis det blir en Nato-operasjon, og med den forhistorien Norge har i Midtøsten, kan det være en aktuell tanke. Men det er for tidlig å si noe konkret om nå. Først må de to partene komme fram til en fredsavtale, så må de uttrykke et ønske om hvem de ønsker til å overvåke en slik avtale, sier Bondevik.

Symbolsk
Under Nato-toppmøtet i Belgia ble medlemslandene enige om at alle landene skal delta i opplæringen av irakiske styrker, der Norge allerede er med. Selv om vedtaket var av symbolsk karakter, fikk George W. Bush og partneren Tony Blair feste en symbolsk fjær i hatten.

Under møtet understreket Bush at USA og de andre Nato-landene var enige om mye, til tross for uenigheten om Irak-krigen.

- Det som irriterte mange europeere, var Irak. Det forstår jeg. Det vi må gjøre nå, er å legge det bak oss å få demokratiet til å fungere. Det er i vår alles interesse, sa Bush på en pressekonferanse etter toppmøtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.