RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA/Scanpix)

Bondevik ba for Bush

Sist oppdatert:
Teologen Kjell Magne Bondevik brukte aktivt sin gudstro for å hindre full sprekk mellom Norge og USA etter Irak-krigen, viser ny bok.

Norges nei til å delta i invasjonen av Irak i 2003 truet med å velte det gode forholdet mellom Norge og USA. En uke før invasjonen hevdet USAs norgesambassadør John Doyle Ong at den amerikanske sikkerhetsgarantien overfor Norge sto på spill dersom Norge sa nei til krig.

Men Ong hadde ikke regnet med betydningen av det religiøse fellesskapet mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og president George W. Bush.

- Norge er en god venn av USA, og jeg må respektere beslutningen en venn tar på bakgrunn av sin samvittighet, sa Bush til Bondevik i en telefonsamtale dagen etter Ongs utblåsning.

Det kommer fram i boka «En frelser, en prest og en satan: USA, Norge og Irak-krigen», skrevet av Ole Berthelsen. Berthelsen leder utenriksseksjonen i TV 2 Nettavisen.

I telefonsamtalen oppfordret Bondevik den sterkt religiøse Bush til at de begge måtte «be for hverandre» i den vanskelige situasjonen begge var oppe i. Han lovte også at regjeringen ikke ville slå politisk mynt på konflikten, og at Norge ville bidra til gjenoppbyggingen av Irak når invasjonen var over.

Kilder på norsk og amerikansk side bekrefter i boka at Bondeviks religiøse argumenter var sterkt medvirkende til at Bush godtok et norsk nei til krig.

- Telefonsamtalen var definitiv. USA forsto den norske holdningen, men den norske regjeringen holdt begge løftene, sier en sentralt plassert amerikansk kilde i boka.

To måneder etter samtalen møtte Bondevik Bush i Det hvite hus. Da Bondevik forsøkte å forklare hvorfor Norge hadde sagt nei til krig, ble han avbrutt av Bush. Presidenten gjorde det klart at han forsto den norske statsministerens etiske kvaler.

- Du er en mann av Gud, og jeg regner meg selv som det samme, sa Bush ifølge kilder intervjuet i boka.

Samtidig hadde amerikanerne lagt merke til at den norske regjeringen gjorde alt den kunne for å hjelpe USA i etterkant av invasjonen. Regjeringen anklaget aldri Bush-administrasjonen for brudd på folkeretten etter invasjonen. Norge var også det eneste landet som sa nei til krig som likevel sendte soldater til Irak etter invasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere