*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik blir fredsmekler

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Kjell Magne Bondevik utelukker ikke at han selv vil delta i fredsmekling i regi av sitt nye fredssenter. Stortingspresident Thorbjørn Jagland blir med på laget.

09.01.06 15:17

- Jeg vil ikke utelukke noen oppdrag, heller ikke slike, men først må vi få senteret opp og gå, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

I det neste halvåret skal tidligere KrF-topp Einar Steensnæs fungere som direktør, mens Kjell Magne Bondevik gjør ferdig sin politiske selvbiografi. Styreleder for det nye senteret blir tidligere stats- og utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

Aktør

Thorbjørn Jagland ser ingen problemer med å være styreleder for stiftelsen parallellt med sin rolle som stortingspresident, men vil selv ikke delta aktivt i fredsmekling i senterets regi.

- Jeg kan selvfølgelig ikke være en aktiv aktør. Men jeg ser det som helt riktig for en stortingspresident å støtte opp under noe som dette, sier han til TV 2 Nettavisen.

Religion
Senteret får navnet «Oslosenteret for fred og menneskerettigheter», og skal blant annet drive freds- og forsoningsarbeid og jobbe for menneskerettigheter. Et hovedtema for senteret vil være å fremme interreligiøs dialog.

Ifølge Kjell Magne Bondevik har senteret allerede tatt på seg et prosjekt for interreligiøs dialog for fred i Afrika. Senteret samarbeider også med verden helseorganisasjon for å redde nyfødte barn og et helseprosjekt i samarbeid med Jimmy-Carter-stiftelsen.

- Ikke et KrF-reir
I styret sitter i tillegg til Thorbjørn Jagland Finlands president Tarja Halonen, tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet Vidar Helgesen, fylkesmann i Rogaland, Tora Aasland, og forretningsmannen Stig Olav Jacobsen.

Senteret skal bestå av fem til seks medarbeidere. Ifølge Bondevik vil han rekrutterer bredt.

- Dette skal ikke være noe KrF-reir, sa han på pressekonferansen.

Blant de private investorene som vil sponse senteret er Statoil, Hydro, Aker og DnB NOR.

Overlapp
Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) Stein Tønnesson, se positivt på nyetableringen.

- Dette ser PRIO veldig positivt på. Man har god erfaring med senteret som har vært i Finland, som har ssilt en vesentlig rolle for fredsprosessen i Aceh-provinsen i Indonesia, sier han til TV 2 Nettavisen.

Det finske senteret «Crisis Management» ble etablert av tidligere president og Balkan-mekler Marti Athtisaari, som også har vårt i kontakt med Bondevik før etableringen av det nye fredssenteret.

Tønnesson mener politikere som jobber sammen kan fungere bra som et supplement til kompetansen bygget opp i Utenriksdepartementet.

- Vi har vår virksomhet sterkt basert i det forskningsmessige. I forhold til de frivillige organisasjonene er vi mest interessert i samarbeid der de tar del i det operative, sier han.

- Vi driver også fredsbygging, blant annet på Kypros. Men jeg tror ikke det blir noen overlapping, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag