*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik fastholder tilbaketrekning

Foto: (mil.no)

- De norske ingeniørtroppene skal ut av Irak 30. juni som tidligere bestemt, fastslo statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) onsdag.

14.04.04 15:51

Bondevik mener også at det ville være fint med en ny FN-resolusjon om Irak slik at FN kan spille en mer aktiv rolle i landet, men sier samtidig at han forstår at organisasjonen vegrer seg.

- Det er et norsk ønske om at FN skal komme sterkere inn, men jeg skjønner at generalsekretær Kofi Annan vegrer seg slik situasjonen er i landet akkurat nå, sier han.

Han mener også at det er lite realistisk med selvstyre i Irak fra 30. juni slik planen er.

- Jo før irakerne selv kan overta styringen jo bedre er det, men det ser vanskelig ut for fristen 30. juni. Dess mindre andre land deltar, jo større er sannsynligheten for at amerikanerne og britene vil øke sine styrker. Det beste vil være om FN kommer inn, selv om det vil ta noe tid, sier Bondevik til NTB.

Statsministeren gjør det klart at begivenhetene den siste tiden ikke har noe å si for Norges beslutning om å trekke ut sine militære styrker.

- Vi har gitt klar beskjed om at vårt engasjement skulle vare ett år. Norge skal prioritere Afghanistan, samtidig som vi skal være med på Balkan og i Afrika. Dette betyr ikke at vi ikke skal være til stede i Irak. Den humanitære bistanden for å hjelpe folket i Irak vil fortsette, poengterer han.

Han sier det først og fremst er kapasiteten som begrenser det norske nærværet.

- Det er politisk riktig å bidra til en stabilisering. Hovedoppgaven til de norske soldatene er humanitær, den er ikke en del av okkupasjonsstyrken, understreker han.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.