Bondevik med bønn til Bush og Blair

Statsminister Kjell Magne Bondevik har skrevet et brev til blant andre Tony Blair og George W. Bush, der ber han verdens rikeste land om å mangedoble bistandsbudsjettene.

15.06.05 23:29

Storbritannias statsminister Tony Blair er i neste måned vert for verdens mektigste politiske ledere.

Da møtes de såklate G8-landene i Skottland, der kampen mot fattigdom står høyest på dagsorden.

- Blair er en positiv drivkraft i G8 landene for å få dette til, sier Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nyhetene.

Bondevik skrev onsdag et brev til de politiske lederne i G8. Der han ber dem om å støtte Tony Blairs forslag om at verdens rikeste land skal forplikte seg til å mangedoble sine bistandsbudsjetter.

- Norge ligger på topp i verden med et bistandsbudsjett som er 0,96 prosent av bruttonasjonalprodukt, derfor har vi troverdighet og kan med tyngde tale de fattiges sak, sier Bondevik.

Men spørsmålet er om Bondevik har tyngde nok til å nå frem til G8-klassens dårligste elev?

- Det er ingen tvil om at USA ligger langt tilbake. Bistandsbudsjettet er bare 0,1-0,2 prosent av BNP. De har sagt at de skal øke bistanden, men har langt igjen for å nå FNs mål, sier Bondevik

-Tror du at George W. Bush vil lese brevet og lytte til Norges standpunkt?

- Ja, jeg håper det. Vi har alliert oss med Danmark, Sverige, Nederland og Luxemburg. Vi er fem land som alle har passert FNs mål om at bistandsbudsjettet bør være over 0,7 prosent av BNP. Det er en betydelig allianse med stor grad av troverdighet, mener Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.