Bondevik og Clinton skal hjelpe hiv-ofre

Foto: Martti Kainulainen, Lehtikuva /SCANPIX

Innen et år skal mer enn en kvart million hiv-smittede og aidssyke russere få behandling. Norge og Russland går inn i et trepartssamarbeid med Clinton Foundation.

21.06.04 15:51

Russlands statsminister Mikhail Fradkov og statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ble enige om detaljene for samarbeidet da de to møttes under Østersjøtoppmøtet i Laulassmaa i Estland mandag.

Suksesshistorien fra Afrika, der tidligere president Bill Clinton personlig har presset på for å få produsert billige kopimedisiner til hivsmittede og aidssyke, får en fetter i nord:

Nå skal ikke lenger pengesekken eller politiske kontakter avgjøre hvem av Russlands 265.000 hiv-smittede som skal få behandling for den dødelige sykdommen.

Med billige, men like gode kopimedisiner, presses prisen for behandling av en pasient ned fra 8.000 dollar til 100-150 dollar.

- Påvirker Norge
Først i 1997-98 kom hiv og aids til Russland. Sykdommen og smitten sprer seg raskt i enklaver i nordvest-Russland. Byer som Murmansk, St. Petersburg og Kaliningrad er sterkt rammet. Årlig oppdages 40.000 nye hiv-tilfeller i befolkningen. Til sammenligning oppdages vel 200 nye tilfeller årlig i Norge.

- Som nabo til Russland påvirker dette selvfølgelig oss, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB.

Russerne har drevet systematisk hiv-testing. Likevel mener Verdens helseorganisasjon at fire til ti ganger flere er smittet enn de offisielle tallene tilsier.

Mørketallene kommer trolig fram i lyset nå når utsiktene til behandling faktisk er til stede.

Norsk-russiske nettverk
Norge er med som døråpner etter å ha jobbet sammen med russerne om et fireårig prosjekt for å redusere smittsomme sykdommer, som tuberkulose. Sluttrapporten for dette prosjektet legges fram under Østersjøtoppmøtet mandag.

En stolt prosjektleder, seniorrådgiver Harald Siem i Utenriksdepartementet, konstaterer at de mange personlige kontaktene og nettverkene nå skal brukes til enda en helsepolitisk storsatsing.

Bill Clinton skal selv ha deltatt i samtalene for å få trekantsamarbeidet på plass. Nå håper den norske delegasjonen på topplassering i Moskva, med Clinton og Bondevik til stede.

Må betale selv
Norge vil bidra med tilrettelegging og opplæring av russisk helsepersonell. Trolig vil en gruppe på 10-20 norske klinikere delta.

- I tillegg må vi jobbe fram systemer som sikrer at de billige medisinene ikke lekker ut på svartebørsen, sier Siem.

Men det er russerne selv som må betale. Landet har fått 38 millioner dollar fra Verdensfondet for å bekjempe hiv, aids, tuberkulose og malaria. Et lån fra Verdensbanken på 50 millioner dollar skal brukes til samme formål.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag