RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik opprørt over fangebilder

Sist oppdatert:
Statsminister Kjell Magne Bondevik sier han er opprørt over bildene av soldater som mishandler irakiske fanger, og lover han vil ta saken opp med USA.

I Stortingets spørretime onsdag ble Kjell Magne Bondevik spurt av SV-leder Kristin Halvorsen om hva slags reaksjon regjeringen vil gi overfor USA etter avsløringen av fanger som blir mishandlet av amerikanske soldater.

Bondevik avviste at han var fornøyd med måten amerikanerne har taklet saken på.

- Jeg har ikke sagt jeg er fornøyd med tingenes tilstand eller den amerikanske reaksjonen. Jeg er tvert i mot opprørt over behandlingen av fangene, enten det skjer i Irak eller andre steder, sa han.

- Det er ingen tvil om den norske regjeringens syn på dette. Vi tar skarp avstand fra mishandlig og tortur av fanger i strid med internasjonale konvensjoner, la han til.

Bondevik lovte at regjeringen vil ta opp problemet med amerikanske myndigheter. Overfor TV 2 Nettavisen sier Bondevik regjeringen vil ta opp saken både på politisk og diplomatisk nivå.

- Vi kommer til å gjøre kjent at dette er vi opprørt over og at det er uakseptabelt, sier han.

Norske soldater
Bondevik sa også at regjeringen fortsatt vurderer å forlenge den norske tilstedeværelsen i Irak når kompaniet med ingeniørsoldater reiser hjem innen 1. juli.

-Ingeniørkompaniet vil bli trukket ut til sommeren. Spørsmålet om andre begrensede bidrag vil det bli konsultasjoner om med Stortingets organer, sa Bondevik.

Norge har ni stabsoffiserer i Irak i tillegg til ingeniørkompaniet. Offiserene er plassert i hovedkvarteren til de britisk-ledede styrkene i Sør-Irak og i de polsk-ledede styrkene lenger nord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere