Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik stoppet på USA-grensa: - Hvilket rykte ønsker dere at USA skal ha?

Kraftig irritert Kjell Magne Bondevik forteller amerikanerne om hans ublide møte med landet.

- Hvilket rykte ønsker dere at USA skal ha i utlandet? spør Kjell Magne Bondevik amerikanske ABC News etter at han onsdag ble stoppet på Dulles internasjonale flyplass utenfor Washington DC.

Det var TV 2 som først om talte saken. Bondevik var i Washington for å delta på en frokostbønn der blant andre USAs president Donald Trump talte.

Les også: Flertall støtter Trumps innreiseforbud
Les også: Ny rettskjennelse mot Trumps innreiseforbud

- Overrasket og provosert

- Det gikk en times tid. De begynte å spørre meg hvorfor jeg hadde vært i Iran og hva jeg skulle i USA. Det burde jo ikke være noen grunn til å frykte en tidligere statsminister som har vært på offisielt besøk i landet flere ganger, sa han til TV 2.

- Jeg ble overrasket og jeg ble provosert, sier han til ABC News og forteller at han i sin tid besøkte både president Bill Clinton og president George W. Bush i Det hvite hus.

Bondevik ble forklart at han ikke ble stoppet på grunn av Trumps restriksjoner, men på grunn av en lov som Barack Obama signerte i 2015.

Stoppet av Obama-lov

Norge er blant 38 land der innbyggerne ikke trenger visum for å komme inn i USA. Det såkalte Visa waiver programmet (VWP) sier at hvis man nylig har reist til for eksempel Iran, så trenger man likevel visa.

Les saker fra 2015: Nå blir det vanskeligere å reise til USA og Slik påvirkes Norge av USAs kommende visumlov

Bondevik var i Iran i 2014 der han snakket under en menneskerettighetskonferanse.

- Det har aldri vært et problem tidligere, sier Bondevik til ABC News og legger til at dette ikke var hans første reise til USA, etter at han var i Iran. Bondevik forklarer at hans kontor ble forsikret av Den amerikanske ambassaden at han trengte bare passet og en elektronisk reiseautorisasjon.

De ansvarlige på Dulles sier til ABC News at en times venting for å bli klarert ved grensekontrollen ikke er spesielt lenge.

PS: Under talen som Bondevik overhørte, sa Donald Trump blant annet at seertallene til realityserien «Celebrity Apprentice» hadde gått ned etter at Arnold Schwarzenegger tok over hans rolle i serien.

Dette svarte Arnold:

HTML EMBED
embedNAvideo("kjO3Ybr4iD5MhUz8bpr7xg", false)

Ellen DeGeneres melding til Donald Trump blir omtalt som helt fantastisk:

HTML EMBED
embedNAvideo("Pf_QhvoTPz_zwAojopP90A", false)

Kommentarer til denne saken