Bondevik taler Russland midt imot

MOSKVA (TV 2/TV 2 Nettavisen): Statsminister Kjell Magne Bondevik mener Russland bør unnskylde måten den tidligere supermakten turet frem på i Baltikum etter 2. verdenskrig.

08.05.05 19:18

Statsministeren er i Moskva der han søndag deltar i en offisiell markering av at det er 60 år siden 2. verdenskrig var over. Over 50 statsledere deltar.

Og nå kaster han seg inn i den diplomatiske striden som dreier seg om forholdet mellom Russland og de baltiske landene.

Latvia, Litauen og Estland har boikottet minnemarkeringen i Moskva. Grunnen er at de ber Russland erkjenne at de baltiske landene ble okkupert etter krigen. Dette vil Russland ikke være med på.

Bondevik er imidlertid enig. Søndag sa han at Russland bør komme med en unnskyldning overfor de baltiske landene. Bondevik sa også at han anser det som skjedde etter 2. verdenskrig som ulovlig og at Russlands inntog i Baltikum ikke skjedde frivillig.

- Var det en ulovlig okkupasjon?

- Ja, det er vel ingen tvil om at dette ikke skjedde frivillig. I realiteten var det en aneksjon, en okkupasjon, sier Bondevik til TV 2.

- Så du mener at de burde si unnskyld?

- Ja, jeg mener at de burde det.

Russiske myndigheter har tidligere likt kritikk av denne typen svært dårlig.

Heller ikke George W. Bushs ordbruk i en tale under statsbesøket i Latvia. Også Bush brukte ordet okkupasjon om tvangsinnføringen av kommunistregimer i de tre landene.

Tidligere har også EU-komissær Per Haugen fått beskjed om å gå hjem og lese historiebøkene etter uttalelser om saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.