*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik urolig etter Abbas-avgang

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er bekymret, og mener situasjonen i Midtøsten er svært alvorlig etter at det nå ser ut til at Mahmoud Abbas går av som palestinernes statsminister.

Lørdag aksepterte palestinernes president Yasser Arafat avskjedssøknaden til Abbas.

- Jeg beklager at Abbas nå ser ut til å gå av. Vi har løpende kontakt med palestinerne, og vi har uttrykt vår bekymring også overfor Arafat. Nå vil vi be palestinerne om snarest mulig å få i stand en regjering som fungerer, sier Bondevik til NTB.

- Må samle seg

Han peker på at det er helt nødvendig for fredsprosessen i Midtøsten at palestinerne klarer å samle seg om en felles ledelse. Særlig viktig mener han det er med en enhetlig ledelse av de palestinske sikkerhetsstyrkene.

- Abbas spilte en viktig rolle i arbeidet med veikartet for fred. Det er derfor en fordel om Abbas kan komme tilbake med de nødvendige fullmakter. Ellers tror jeg veikartet kan henge i en tynn tråd, sier Bondevik.

Uoversiktlig

Utenriksminister Jan Petersen (H) mener det er oppstått en uoversiktlig situasjon etter at Arafat har akseptert Abbas’ avskjedssøknad.

- Men samtidig skal regjeringen sitte som et forretningsministerium i noen uker framover. Det kan føre til en nødvendig stabilitet som kan være med å avklare forholdet mellom Arafat og Abbas, sier Petersen til NTB.

Han tror Abbas’ avgang er en del av et spill som er under utvikling.

- Nå er det viktig å holde et fast blikk på målet. Vi kan ikke gi opp, sier Petersen som innrømmer at det er vanskelig å være optimist i dagens situasjon.

-Tragisk utvikling

Leder av utenrikskomiteen på Stortinget, Thorbjørn Jagland, mener lørdagens hendelse er noe av det mest alvorlige som er skjedd i fredsprosessen i Midtøsten på svært lang tid.

- Dette er først og fremst en veldig tragisk utvikling, sier Jagland.

- Samtidig bør vi ta lærdom av dette. Israelerne og amerikanerne må la palestinerne velge sine egne ledere, understreker Jagland.

Utenrikskomiteens leder mener USA og Israel "skadet" Abbas ved å si at "dette er vår mann".

Resultater

- Den andre lærdommen vi må trekke er at Abbas ikke hadde noen sjanse så lenge han ikke kunne vise til noen resultater, sier Jagland.

Han mener det viktigste Norge kan gjøre i dagens uoversiktlige situasjon er å holde fast på veikartet for fred og presse på for raske og vesentlige endringer, "slik at det palestinske folket ser at det er noe som skjer".

Men Jagland mener verdenssamfunnet skal være forsiktig med å legge seg opp i hvem som skal styre palestinerne. Etter at Abbas hadde levert sin avskjedssøknad lørdag kunngjorde den israelske regjeringen at den kun vil forholde seg til Abbas og ikke til Arafat eller noen av hans støttespillere.

- Etter min oppfatning er det en meget uklok handling. Den viser at man ikke har respekt for dette folket. Palestinerne får ordne opp i dette selv, sier Jagland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.