*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik velkommen til Somalia-møte

FNs spesialutsending Kjell Magne Bondevik er velkommen til et Somalia-møte i Kairo arrangert av Den arabiske liga.

02.10.06 16:21

Dette sier, Hisham Yussef, talsperson for Den arabiske liga.

- Generalsekretær i Den arabiske liga, Amr Mossa, er dypt bekymret over situasjonen i Somalia og vi ønsker at møtet skal holdes allerede denne måneden. Vi vil at internasjonale organisasjoner som Den afrikanske union, FN, EU og Agad skal delta i møtet for å jobbe for fred i Somalia, sier Hisham Yussef til Nettavisen.

- Har representanter fra Norge blitt invitert?

- Gjennom samarbeidet med Den afrikanske unions leder, Alfa Omar, skal vi sende alle invitasjoner. Norge har noen internasjonale hjelpeorganisasjonene gjennom EGAD og de er velkomne. Det skal også sendes en invitasjon til FNs generalsekretær Kofi Annan. FNs spesialutsending Kjell Magne Bondevik er også ønsket velkommen, men det er Anan som til slutt bestemmer hvem som skal representere FN under møtet i Kairo, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den arabiske liga generalsekrtær Amr Moussa

Ingen agenda
- Skandinaviske land, Jemen og Saudi-Arabia kan bidra med mye i Somalia. De har ingen agenda der, samtidig har de et godt rykte i Somalia på grunn av at mange somaliske flyktninger bor i disse landene, sier Yussef.

Skal dere invitere USA?

- Dette møtet er for organisasjoner som har noe å gjøre med Somalia. Vi inviterer ikke land, bara internasjonale organisasjoner, sier Yussef til Nettavisen på telefon fra Kairo.

Vil besøke Somalia
- Vi har planer om å sende en delegasjon til Somalia for å møte alle de ulike politikerne i landet. Delegasjoner skal besøke naboland som Kenya, Eritrea og Etiopia. Det er viktig at nabolandene og det internasjonal samfunnet jobber for det somaliske folks interesse og at de ikke har noen agende i landet, sier Yussef.

I helgen tok De islamske domstolene byen Afgoye, som ligger 30 kilometer fra hovedstaden Mogadishu. Leder for dette området, Yussef Sayad Inda ade, avviste at han er med i bevegelsen til De islamske domstolene, men kaller seg selv en støttespiller.

- Dette området er fra og med i dag i hendene til De islamske domstolene. De har ansvaret for alt som skjer her, sa Yussef Sayad Inda ade, da han overga ansvaret for området til De islamske domstolene lørdag.

Inda ade har latt islamistene overta det meste av sitt militære utstyr, samt kontrollen over de væpnede mennene som tidligere har vært under hans kommando.

De islamske domstolene, som kontrollerer store deler av Somalia, har for en uke siden inntatt den viktige havnebyen Kismayo sør i landet.

Den somaliske presidenten Abdullah Yusef og hans overgangsregjering har kun kontroll over byen Baidoa. Baidoa ligger 25 mil nordvest for hovedstaden Mogadishu. 30. oktober fortsetter fredsforhandlingene i Sudan mellom den somaliske overgangsregjeringen og De islamistiske domstolene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.