*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik vil ha terrorinspektører

Kjell Magne Bondevik ser for seg egne terrorinspektører som kan varsle fare og kartlegge masseødeleggesvåpen.

23.09.03 09:07

Inspektørene er ett av tiltakene Kjell Magne Bondevik og Elie Wiesel foreslo på terrorkonferansen i New York, skriver NTB.

- Verden står overfor to store utfordringer i årene som kommer: Terrorisme og masseødeleggelsesvåpen. Vi må få våre internasjonale organisasjoner til å møte disse utfordringene, sa Bondevik da han oppsummerte en dag med fokus på terrorens røtter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til det trengs reform av FN, noe han ventet å høre mer om allerede når generaldebatten åpner i FN-hovedkvarteret i New York tirsdag.

De to vertene for terrorkonferansen, som samlet statsledere og regjeringssjefer fra 20 land i New York mandag, lot seg ikke vippe av pinnen av gnisningene og uenigheten som kom til overflaten i innleggene som ble holdt.

- Hvis målet hadde vært at vi skulle bli enige, hadde jeg aldri invitert til denne konferansen, sa Bondevik.

Midtøsten

Statsterrorisme er den verste formen for terrorisme og man må skille mellom terrorhandlinger og frigjøringsgruppers legitime kamp mot en undertrykkende okkupasjonsmakt, var budskapet fra både Pakistans president Pervez Musharraf og palestinernes utenriksminister Nabil Shaath.

- Okkupasjon er roten til terrorisme, sa Shaat, som etterlyste større internasjonal vilje til å løse Midtøstenkonflikten.

Han fikk svar på tiltale fra sin israelske kollega Silvan Shalom.

- Det overrasker meg at palestinerne bruker denne anledningen til å angripe Israel heller enn å angripe terrorisme, sa han.

Ferskt terrorangrep

20 statsledere, regjeringssjefer og ministere fra urolige land som Israel, Afghanistan og Pakistan, til fredsæle land som Nederland og Latvia, var samlet på initiativ fra Bondevik og Wiesel for å utveksle meninger om kampen mot terrorisme.

FNs generalsekretær Kofi Annan minnet verdens ledere om behovet for å demonstrere en visjon, en felles vilje til å kjempe mot terrorisme.

- For å kjempe effektivt mot terrorisme trenger vi mer debatt, ikke mindre, sa han da han åpnet konferansen, bare noen timer etter et nytt terrorangrep rettet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad.

På tilhørerbenken i den lille, intime salen, satt blant andre ayatollah Khomeinis barnebarn og FNs tidligere høykommissær for flyktninger, Sadako Ogata.

Terrorens røtter

Initiativtakernes mål var å fokusere på terrorismens røtter og den langsiktige kampen.

Afghanerne som har mer en nok å tenke på for å sørge for folkets sikkerhet på kort sikt, var representert med president Hamid Karzai og utenriksminister Abdullah Abdullah.

- Det er ingen motsetning mellom langsiktig tenkning og den umiddelbare kampen mot terrorisme. Sikkerheten er selvfølgelig et problem i Afghanistan, men for å komme et steg videre må en tenke framover, sa utenriksministeren til NTB før konferansen begynte.

Den virkelige diskusjonen startet først da fagfolkene kom på banen. Men da hadde alle statslederne forlatt hotellet og sikkerhetssperringene var tatt ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.