*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik vil reformere menneskerettighetsdomstolen

Sakene hoper seg opp i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Nå vil Kjell Magne Bondevik reformere systemet, slik at saker kan behandles raskere.

Norge vil bruke formannskapsperioden i Europarådet til å reformere menneskerettighetsdomstolen. 35.000 saker i kø er i ferd med å kvele domstolen som er siste mulighet til oppreisning for mennesker som mener sine rettigheter brutt i nasjonale domstoler.

– Reform nødvendig
I sin tale til parlamentarikerforsamlingen i Europarådet onsdag understreket statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) at domstolen er nødvendig for å sikre menneskerettighetene på det europeiske kontinentet.

– Vi må umiddelbart sørge for å gjennomføre reformer. Det er bare mulig dersom medlemslandene reduserer domstolens arbeidsmengde, sier Bondevik.

Også utenriksminister Jan Petersen (H) vektla behovet for reform av domstolen som et av de viktigste grepene i den norske formannskapsperioden, da han talte i Europarådet tirsdag.

27 land har ikke signert
Det blir ikke lett å få reformene gjennom. Bare 18 av 45 medlemsland har til nå undertegnet den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Så lenge lovgivningen i Europarådets medlemsland er mangelfull og fengselsforholdene mange steder er redselsfulle, vil trolig arbeidsmengden i domstolen være større enn kapasiteten, fremholder ambassadør Torbjørn Frøysnes overfor NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.