RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boris Jeltsin er død

Sist oppdatert:
Russlands tidligere president Boris Jeltsin ble 76 år gammel.

Ifølge russiske nyhetsbyråer som har vært i kontakt med Kremlin, er den tidligere russiske presidenten død.

Jeltsin døde 76 år gammel.

Talsmann for Kremlin, Alexander Smirnov, ønsker foreløpig ikke å uttale seg om dødsårsaken, melder AP. Men ifølge russiske nyhetsbyråer oppgir en uidentifisert medisinsk kilde at Jeltsin døde av hjertesvikt.

Den siste president i daværende Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, skriver i en kondolanse sendt minuttene etter beskjeden om hans dødsfall, at «på Jeltsins skuldre hviler både store heltedåder og alvorlige feil», skriver Interfax.

Danset med Sonja
Boris Jeltsin gjorde seg stadig til latter, for eksempel da han i svært beruset tilstand tok over dirigeringen av et orkester på statsbesøk i utlandet. I Norge ble daværende statsminister Gro Harlem Brundtland og dronning Sonja svært overrasket da en full Jeltsin trakk dem inntil seg. - Jordbær og fløte, brummet han.

I et intervju med Kåre Valebrokk forteller kongeparet om besøket av Russlands president Jeltsin. Valebrokk inneldet temaet ved å spørre om Jeltsin var edru da han besøkte Norge.

- Det er ikke godt å si, sier dronningen spontant, før hun legger til:

- Men han tok jo mye medisiner også, sier hun.

I intervjuet forteller kongeparet om da dronningen danset med presidenten.

- Jeg spurte om musikken, og det viste seg at det var hans eget orkester som spilte. Jeg spurte hva de pleide å danse i Russland. Han hevet en hånd og sa «waltz», og dro meg med ut på gulvet. Og så danset vi alene under hovedretten, sa Dronningen.

- Elsket og hatet
- Jeltsin er helt klart en historisk personlighet som brakte Sovjet ut av kommunismen, men han var også en kontroversiell figur, sier stortingsrepresentant Morten Høglund (Frp), som sitter i utenrikskomiteen, til Nettavisen.

Høglund tror at Jeltsin derfor vil få en blandet ettermæle.

- Jeltsin brakte med seg mange forhåpninger, men også økonomisk kaos og usikkerhet hos russiske borgere. Slikt sett var han en person som var både elsket og hatet, sier Høglund.

- Boris Jeltsin kommer til å bli husket for at han stoppet kuppmakerne mot regjeringen i 1992, sier Høyre-leder Erna Solberg, som sitter i Stortingets utenrikskomiteé.

- Det skapte grunnlaget for hans popularitet, sier Solberg.

Hun sier at Jeltsin dessverre ikke klarte å styre mot en gradvis forbedring i Sovjet, men at han nok var ansvarlig for at det ikke ble en kontrarevolusjon.

- Det er noe historien vil sette pris på, sier hun.

President fra 1991-1999
Boris Nikolajevitsj Jeltsin ble i 1991, som den første i historien, valgt til president i Russland gjennom alminnelige frie valg.

Han var president fra 1991 til 1999, og ble etterfulgt av Vladimir Putin. Som president i Russland la han opp en sterkt markedsorientert politikk, kom i konflikt med folkekongressen og avsatte denne.

Han ble født 1. februar 1931 i Sverdlovsk (nå Jekaterinburg) og var den første demokratiske lederen i Russlands historie.

Jeltsin var utdannet ingeniør fra Urals polytekniske høyskole og arbeidet som bygningsingeniør i Sverdlovsk-distriktet i perioden 1955-68. Han meldte seg inn i kommunistpartiet i 1961 og var førstesekretær i Sverdlovsk sentralkomité i perioden 1976-85. Videre var han partisjef i Moskva 1985-87 og medlem av Det øverste Sovjet 1989-91.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere